България слага камери на границата със Сърбия, Белград очаква нова мигрантска вълна

19:57, 01 май 17 25 290 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

МВР ще се опита да спре трафика на бежанци през западната ни граница, като постави камери до браздата със Сърбия, става ясно от обществена поръчка, обявена преди месец. Това съобщиха от БГНЕС.

Това пише в утрешния си брой вестник "Сега". Близо 5 млн. лв. ще отидат за изграждането на 6 наблюдателни поста в зоната на граничното управление Брегово. Парите са от отпуснатите от Европейската комисия 320 млн. лв. Освен тази поръчка е обявена още една - за възстановяване на видеонаблюдението в зоната на Калотина. Там става дума за два поста и това ще струва малко над 400 хил. лв.

Границата със Сърбия е лесно пробиваема и всяка седмица МВР регистрира стотици заловени при опит за преминаване към Западна Европа. За първите три месеца на годината там са арестувани 1317 души. Колко успяват да се промъкнат, не е ясно, но няколко пъти от сръбска страна заявяваха, че българските власти умишлено пропускат нелегални имигранти към границата.

Камерите също не са гаранция за пресичане на трафика - с големи надежди бе изградено и видеонаблюдението на турската граница, но впоследствие се оказа, че са нужни още няколко милиона, за да се възстанови работата му. Освен това там липсваха датчици за движение, което пък правеше преминаването на оградата много лесно, и се наложи МВР да обяви поръчки за нова техника.

БГНЕС припомня, че днес сръбският вицепремиер и вътрешен министър Небойша Стефанович посети сръбско-българската граница. Пред съвместните военно-полицейски патрули, които контролират границата с България с цел спиране на нелегалната миграция, Стефанович обеща увеличаване на техните заплати и подобряване на условията за работа. Съвместните екипи получиха и 6 нови контейнера, които ще подобрят условията им за живот в базата край Градина /Калотина от българска страна - бел.ред./.

Небойша Стефанович каза, че се "очаква нова мигрантска вълна, но благодарение на работата на съвместните екипи гражданите на Сърбия ще бъдат напълно спокойни и сигурни". Според него тези екипи в момента "извършват може би най-трудната работа за гарантирането на сигурността по държавната граница и сигурността на гражданите на Сърбия".

Стефанович отново повтори цифрите, че съвместните сили са предотвратили над 20 000 нелегални преминавания на границата и са задържали над 140 трафиканти на мигранти.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама