ХАМАС внася промени в политическата си програма

22:03, 01 май 17 / Свят 25 237 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Палестинската радикална партия ХАМАС промени за пръв път в своята история политическата си програма. Тя прие идеята за палестинска държава в границите от 1967г., като настоя за „политическия“, а не религиозен характер на конфликта си с Израел.

В документ на арабски и английски език се казва, че движението ХАМАС добавя в хартата си от 1988г. Следния текст: „Установяването на напълно суверенна и независима палестинска държава

в границите от 1967г със столица Йерусалим е формула за национален консенсус“. Документът съдържа 42 точки и бе публикуван онлайн на сайта на ХАМАС в момента, когато в Доха започваше пресконференция на лидера в изгнание на ХАМАС Халед Мешаал.

ХАМАС е считана за терористична организация от САЩ, ЕС и Израел, а много от лидерите й са обект на санкции.

Допълвайки за пръв път от близо 30г своите основополагащи текстове, ХАМАС се опитва да се върне в международните преговори, смятат експерти.

Основната промяна е признаването на държавата Палестина в границите от 1967г., преди израелската окупация на Западния бряг, Ивицата Газа и Източен Йерусалим. Това обясни високопоставен ръководител от ХАМАС, пожелал анонимност, който подчерта, че това в никакъв случай не означава признаване на Израел.

Друга важна точка в тези допълнения е разграничаването на евреите като „религиозна общност от една страна и от друга - окупацията и ционисткия проект“. В текста е заложено и дистанциране на ХАМАС и египетските „Мюсюлмански братя“.

Представител на ХАМАС, също пожелал анонимност, заяви, че оповестеният документ, ще бъде представен и пред няколко чужди столици, част от които отказват понастоящем диалог с ХАМАС.

От кабинета на палестинския премиер Бенямин Нетаняху окачествиха новия документ на ХАМАС като „лъжлив“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама