Порто Рико поиска фалит

00:19, 04 май 17 / Свят 25 300 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Губернаторът на Порто Рико Рикардо Росело поиска американската територия да бъде обявена във фалит, за да може да преструктурира тежкия си дълг от повече от 70 млрд. долара, предаде БГНЕС.

Това е най-тежкият фалит за териториална общност, който някога е обявяван в САЩ, но не крие системен риск за американската финансова система.

„Понякога наричан „Гърция на Карибите“, Порто Рико взе това решение два дни след вдигането на мораториума за разплащане към кредиторите му.

Територията е обременена от дългове на стойност над 70 млрд. долара, за които на няколко пъти пропуска вноските. През юли 2016г. Островът, който не може да мине под закрила на същия закон за фалитите както американските градове, не успя да направи вноска от 2 млрд. долара.

В средата на 2016 американският Конгрес гласува закона Promesa ("Puerto Rico Oversight, Management, and Economic Stability Act"), чийто чл. 3 позволява на тази територия да преструктурира дълга си. Обявявайки фалит порториканските власти защитават своите 3.5 млн. жители, но също така и кредиторите си. При новите условия Порто Рико очаква да плаща на своите кредитори около 800 млн. долара годишно, което е отстъпка от около 80%,, каза Рикардо Росело.

Много от кредиторите обаче смятат да се обърнат към федерални съдилища в Сан Хуан и в Ню Йорк, искайки пълно изплащане. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама