Питейната вода в област Разград е с добро качество

07:00, 04 май 17 25 626 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Регионалната здравна инспекция в Разград извършва непрекъснато наблюдение на качеството на питейната вода, подавана за нуждите на населението. Това съобщават от здравното ведомство. Изнесената информация е във връзка с установени отклонения в качеството на питейната вода в някои области на страната.

От здравната инспекция посочват, че централното водоснабдяване на 103 населени места от област Разград се осъществява от 111 подземни водоизточника. Обособени са 52 зони на водоснабдяване.

Пробонабирането се извършва от 208 пункта, разположени в различни части на населените места в област Разград. Съгласно Наредбата по държавен здравен контрол се осъществява постоянен и периодичен мониторинг по показателите за качество и честота, определени в приложенията на Наредбата.

Отклонения от нормите най-често се наблюдават по показател “нитрати”, заявяват от здравното ведомство. Според експертите най-разпространени са отклоненията до и около два пъти над нормата (50mg/l) за селища от община Лозница, община Самуил, с. Езерче в община Цар Калоян и с Юпер, община Кубрат.

Основни източници за замърсяване на водата с нитрати са прекомерното или неправилно използване на органични и минерални торове в селското стопанство; отпадъчните води от бита, животновъдството и от предприятия за производство на азотни минерални торове, лекарства, пластмаси, стъкло, експлозиви.

Нитратите сами по себе си не са токсични. Опасност за здравето на човека представляват веществата, които могат да се образуват от нитратите, попаднали в организма - нитрити и нитрозамини, уточняват от РЗИ-Разград.

От там допълват, че четири пъти годишно се изследва и водата от 17 местни обществени водоизточници (чешми), които не се захранват от централната водопроводна мрежа на населените места. Водата се изследва по химични и микробиолгични показатели, определени в действащото здравно заканодателство. Местните чешми, чиито води не отговарят на изискванията на Наредбата са с предписания още от преди години за обозначаване от съответните собственици като негодни за пиене. Обозначаването се контролира постоянно.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама