18-годишен младеж загина по време на митинг срещу Мадуро в Каракас

02:06, 04 май 17 / Свят 25 256 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Осемнайсетгодишен младеж загина по време на сблъсъци на протестен митинг срещу президента на Венецуела Николас Мадуро, съобщиха властите,цитирани от БГНЕС. 

Младежът е бил загинал при неизяснени обстоятелства. Така броят на загиналите по време на демонстрации срещу президента през последния месец достигна 32 души. Правителствените сили използваха сълзотворен газ срещу протестиращите.

Протестът е срещу проекта за нова конституция, внесен от президента социалист Мадуро. Полицията и националната гвардия с помощта на бронирани камиони за борба с безредиците, отблъснаха манифестиращите на шосе в източната част на столицата. Те използваха водни струи и сълзотворен газ, както и стрелба с гумени куршуми срещу групи младежи, които ги атакуваха с камъни и коктейли молотов. Има ранени, включително и двама депутати от опозицията, съобщават репортери на АФП. Повече от месец почти ежедневно продължават протестите с искане за предсрочни избори, с надеждата Мадуро да бъде отстранен от власт преди края на мандата си през декември 2018. Последният митинг е срещу проекта на президента да свика конституционен съвет с искане за нова конституция, която да замени действащата от 1999г. Според опозицията това е опит на Мадуро да отложи изборите и да се закрепи за властта. Дясноцентристката опозиция, която е мнозинство в парламента от края на 2015г. и социалистическото правителство се обвиняват взаимно за насилието по улиците по време на протестите през последните седмици. Мадуро обвинява своите противници, че провеждат „въоръжено въстание“. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама