Преименуваха картинната галерия в Жеравна

08:26, 04 май 17 25 341 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Картинната галерия в с. Жеравна е именувана Галерия „Христо Тодоров” – Жеравна по предложение на кмета на Котел  Коста Каранашев и след прието единодушно решение на Общински съвет – Котел.

Христо Тодоров Тодоров е сред най-популярните личности, свързани с духовното и културно развитие на община Котел и региона, с високи и значими постижения в изобразителното изкуство на национално ниво и в международен мащаб. На 1 ноември 2015 г. - Ден на народните будители и Празник на град Котел, той бе удостоен с Решение № 552/31.10.2014 г. на Общински съвет-Котел със званието „почетен гражданин на град Котел”. Това бе признание на неговия голям талант, многократно доказан в редица международни изложби, на неоспоримите му заслуги за обогатяване на основния фонд на специализиран отдел „Художествен” на Исторически музей-Котел, но най-вече заради непреходните послания на художествените му творби, изпълнени с много багри и излъчващи нетленна красота, човешко добруване, емоционален заряд  и съвършенство.

Картинната галерия в с.Жеравна е създадена на 11.12.1969 г, а с решение. на Общински съвет-Котел се създава Исторически музей-Котел като картинната галерия в с. Жеравна е включена в структурата на новообособената музейна институция.

Христо Тодоров Тодоров е роден на 5.IX.1935 г. в село Жеравна, община Котел. Завършва първия випуск на Художествената гимназия в София. През 1961 г. завършва Художествената академия, специалност "Сценография" при професор Каракашев. От 1961 г. до 1994 г. работи като сценограф и председател на художествения съвет на Българската национална телевизия. Автор е на над 200 постановки на Телевизионния театър. Има много самостоятелни изложби в страната и по света.

Негови творби са притежание на Националната художествена галерия, Софийската градска художествена галерия, Дрезденската художествена галерия, галериите в страната, както и на частни колекции.

 Носител е на орден "Кирил и Методий" - I-ва, II-ра и III-та степен, лауреат на званието "Заслужил художник" от 1984 година.

Неговият  изключителен принос за духовното развитие на българското общество и на Котленския регион  е сред основанията галерията в с. Жеравна да носи неговото име.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама