Конгресът на САЩ одобри създаване на специална комисия за противодействие на Русия

08:39, 04 май 17 / Свят 25 273 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Камарата на представителите на американския Конгрес одобри създаването на специална комисия за борба с т. нар. тайно влияние на Русия в други държави. Новата комисия е включена в проектобюджета на страната за остатъка от настоящата финансова година, който завършва на 30 септември. Това информира ТАСС, цитира БГНЕС.

„В структурата на изпълнителния клон на властта се създава междуведомствена комисия, чиято задача е противодействие на предприеманите от Руската федерация активни мерки за оказване на скрито влияние”, се казва в приетия текст на документа.

Под „активни мерки” се разбира „тайно разпространение в ефир, манипулация чрез медиите, дезинформация, финансиране на агенти на влияние” и дори „убийства” и „терористични актове”.

Законопроектът предвижда в комисията да влязат представители на кабинета на директора на националното разузнаване и на главния прокурор, на Държавния департамент, на министерствата на отбраната, на финансите и на енергетиката,както и на ФБР.

Комисията ще заседава редовно и трябва да се отчита ежегодно пред Конгреса като да съобщава за предприемани от руските власти опити за оказване на влияние и за ключови свои инициативи.

Предстои одобрението на новата комисия и от Сената, което трябва да стане най-късно до 5 май.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама