Депутатите не пожелаха да замразяват заплатите си

09:32, 04 май 17 / Политика 25 259 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Депутатите не желаят да си замразяват заплатите - това бе тяхното решение днес, предаде БГНЕС.

Гласуването бе в отговор на предложението на председателят на ПГ на БСП за България Корнелия Нинова, която е представила проект за решение за спиране на преизчисляването на основното месечно възнаграждение на депутатите до края на мандата на 44 НС. Тя и група народни представители смятат, че техните заплати трябва да са в размер на тези, които са получавали техните колеги от 43 НС през декември преди последното им увеличаване.

По време на дебата преди гласуването Крум Зарков от БСП заяви от парламентарната трибуна, че той, и колегите му не са за оплакване по отношение на заплатите си. Има нужда от нов механизъм за изчисляване на депутатските заплати и трябва да спрем тяхното нарастване, защото хората се дразнят, мнозинството от тях живеят в бедност в страната, каза той. 13 категории държавни служители са обвързани с нашите възнаграждения и не е справедливо да имаме промяна на заплатите си след като 10 години реално няма индексация на пенсиите, аргументира се депутатът. Предлагаме основната ни заплата да бъде на равнището на тази, която беше през декември миналата година, преди последното увеличение. Само 74 депутати от БСП и 2-ма от ДПС гласуваха „за”, всички останали бяха „против” и „въздържали се”.

По този въпрос, който считам за законопроект, правя предложение за прекратяване на дебата, вече сме провели дискусия по него наскоро и можем да го върнем като точка в дневния едва след три месеца, заяви в отговор на Зарков Данаил Кирилов от ГЕРБ в коментар по процедурата.

Моля не се крийте зад процедурни хватки и тарикатлъци - това е отделен проект за решение като част от въпросите на Правилника за дейността на НС, опонира му депутатът от БСП Филип Попов, но в крайна сметка мнозинството от депутатите отхвърлиха предложението на Корнелия Нинова.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама