Наситена културна програма очаква жителите и гостите на Исперих по време на Майските празници

10:02, 04 май 17 25 874 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Традиционните Майски празници на културата в Исперих започват на 6 май с тържество по повод Деня на храбростта и празника на Българската армия. Церемонията ще се състои от 10 часа пред паметника на Св.Георги, съобщиха от общината.

Майските прояви продължават на 9 май с празник на руската песен. Събитието ще се проведе пред паметника на Хан Аспарух от 17.30 часа. По-рано през деня в Централната общинска библиотека ще бъде награждаването на победителите от конкурса, посветен на Деня на Европа.

На 12 май от 17 часа в Музейната експозиция в града е откриването на изложбата „Могилите на Котела – последни открития в Сборяново”, а на 15 май в Етнографската къща ще бъде експонирана изложбата „Резбовани лули”.

Майският празничен афиш на Исперих включва литературна среща с поетесата Румелия Гочева, постановка на театрална група „Веселяците” и посрещане на участниците в похода „По стъпките на Таньо войвода”. В рамките на майските празници читалище „Съзнание 1891” ще поднесе на жителите и гостите на града два концерта - на самодейците от читалището и на децата от школите по изкуствата към културната институция. На 19 май в залата на читалището с концерт ще се отбележи 45-годишнината от създаването на детска градина „Мечо Пух”.

 За пореден път на 18 май Историческият музей в града ще отбележи Европейската нощ на музеите, като тази година инициативите ще преминат под мотото „Тракийска нощ в музея”.

На 24 май е празничното шествие на учебните заведения в Исперих по повод Деня на славянската писменост и култура. Тържественото заседание на Общинския съвет е насрочено за 23 май от 17:30 ч. в читалището в града, след което е концертът на Йорданка Христова.

Любителите на планинското колоездене могат да се запишат за участие в Националния Крос Кънтри "Стоте могили", който ще се проведе на 3 юни от 10 в Историко-архитектурен резерват "Сборяново". Още две спортни прояви са включени в програмата на майските празници. На 17 май с различни инициативи във всички училища в общината ще бъде отбелязан Международният ден на спорта, а на 21 май ще се проведе Рали "Исперих".

Наситена е и културната програма по случай Деня на детето. На 31 май ще има конкурс за рисунка на асфалт, юбилейна изложба за детските традиции и поздравителен концерт на децата от детска градина „Първи юни”. На 1 юни в Музейната експозиция в града ще бъде открита изложба „Детство мое, реално и вълшебно”, а в читалището в града ще се състои детско шоу.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама