50 ученици участваха в Академия за доброволци в Бургас

10:16, 04 май 17 25 315 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

За втори път Бургас бе домакин на ежегодната инициатива на Национална комисия за борба с трафик на хора - Академия за доброволци, която се проведе в периода 25-28 април, съобщиха от Общината. В седмото участие на Академията взеха участие близо 50 ученици-доброволци, представители на различни учебни заведения, намиращи се на територията на общините, към които функционират деветте Местни комисии за борба с трафика на хора. Децата от Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Монтана, Пазарджик, Пловдив, Русе и Сливен имаха възможност да придобият базисни умения, свързани с идентификацията и превенцията на трафика на хора, разработване на превантивни кампании и проекти, оказване на помощ и подкрепа на съученици и приятели, потенциални жетви на престъплението.

Събитието бе открито от д-р Лорис Мануелян - заместник-кмет на Община Бургас и председател на МКБТХ - Бургас, Камелия Димитрова - секретар на Националната комисия за борба с трафика на хора и г-жа Росица Янева - секретар на Местната комисия за борба с трафика на хора - Бургас.

Приветствие към учениците отправи и г-н Норберт Чайпек, управител на приюта за жертви на трафик на хора в гр. Бургас.

Тазгодишната Академия изправи младите хора пред ново предизвикателство, насочвайки вниманието им към онлайн средата, като инструмент за активна превенция и достигане на голям брой публики. Сформираните екипи от ученици разработиха, заснеха, монтираха и презентираха самостоятелни видео материали, които биха могли да бъдат ползван пред техни съученици, с цел информиране и превенция. Изработените продукти ще бъдат допълнително обработени и публикувани във Facebook страницата на Академията и разпространени сред техни съученици.

Като част от задължителната обучителна програма, учениците преминаха през модули, насочени към ранна идентификация на рискови фактори за трафик на хора и практически умения за реакция при отчитане на подобни индикатори. Включиха се в интерактивни сесии, насочени към изработването на екипни проекти за разпространяване на изработените видео материали. Предстои тяхната реализация на местно ниво.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама