Мартин Зайранов спечели поредна престижна награда

11:03, 04 май 17 25 383 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Варненският талант Мартин Зайранов за пореден път бе класиран в световната листа на изявените цигулари. Успехът отново е на международното поприще в рамките на един от утвърдените престижни конкурси за цигулари в гр. Лихтенберг, Германия, съобщи проф. Марио Хосен, чийто възпитаник е Мартин.

По-големият брат от двамата свръхамбициозни и успешни възпитаници на професор Марио Хосен, студенти  по цигулка в НБУ и едновременно с това ученици в НУИ "Добри Христов" във Варна, достигна до полуфинал и заслужи единствената по рода си специална награда на международния конкурс за млади цигулари "Анри Марто". Конкурсът на името на френския инструменталист и композитор, живял и творил в Германия и Франция, е за таланти от всички националности във възрастовата група до 24 години. Обичайно той се провежда в традиционните три тура. В задължителната програма се изпълняват две части от сонатите за соло цигулка на Й. С. Бах, каприз от Николо Паганини и концерт на В. А. Моцарт с каденца на Анри Марто. На втори тур участниците свирят две задължителни пиеси -  на Анри Марто и на Нилс Ейхберг, партитурите на които се предоставят само месец преди самия конкурс, като в програмата са заложени и соната от Лудвиг Ван Бетховен, прелюд от Макс Регер за соло цигулка и още две виртуозни пиеси. Достигналите до финал са поставени пред предизвикателството да изпълняват на сцена цигулков концерт в съпровод с камерния оркестър на гр. Хоф, Саксония.

В оспорвано съревновние между сто и трима кандидати до 24-годишна възраст Мартин, който е едва на 18 години, беше отличен с титлата „най-яркият цигулар“ и в класирането бе вписан в листата на полуфиналистите заедно с още 15 изявени изпълнители - девет от Япония и Южна Корея и седем от Франция, Швейцария, Великобритания и Русия. От нашата страна Мартин Зайранов беше единственият представител, достигнал до тази позиция. България има честта да бъде в групата на виртуозните цигулари благодарение на таланта и, както бе отбелязано от журито и публиката, „ярко“ представяне на емоционалния, отличаващ се с топъл и чувствителен темперамент Мартин Зайранов.

Специалната награда, с която младият българинът е удостоен, е уникалната  майсторска цигулка Джовани Паоло Маджини,  копие на инструмента, на който е свирил Анри Марто, изработен от лютиера Екард Сейдл  за първото издние на международния конкурс. Обичайно и този път цигулката се връчва за период от три години на най-ярко представилия се участник в конкурса.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама