Мустафа Карадайъ: От ДПС ще гласуваме против предложения кабинет, периодът ще бъде труден

12:41, 04 май 17 / Политика 25 232 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Ние от ДПС ще гласуваме против предложения кабинет, заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ от парламентарната трибуна преди да бъде гласуван кабинетът на Бойко Борисов, предаде БГНЕС.

Основният въпрос бе къде след изборите за 44 НС, този въпрос стои и сега, когато обсъждаме състава на новото правителство, продължи той. Следвайки целите на демокрацията, правата и свободите на гражданите и националната сигурност, трябва да се фокусираме и върху европейските проблеми и като страна председател на Европейския съвет да се подготвим да ги решаваме по приоритети. Карадайъ напомни, че българските граждани очакват решителни мерки за справяне с бедността и демографската криза. Но изрази съмнение, че този кабинет ще ги реши. Изрази колебание и за структурата на правителството, специално за коалицията с националистически партии, което не носи стабилност и реформи, от които България се нуждае.

Между патриотизма и национализма има ценностна стена, смята Карадайъ. И нарече тяхната идеология агресивен, лицемерен национализъм- те си смениха речника, за да влязат във властта и излъгаха българските граждани, посочи Карадайъ. Трябва да запознаем европейските лидери с модела на този вицепремиер - живи са спомените, пазят се стенограмите. Да сложиш националист да отговаря за демографската политика на този пост е цинизъм, поясни Карадайъ. И даде пример, че в ЕС няма националисти във властта- в България- може, в Европа- не, а ДПС ще напомня на ГЕРБ това, за този двоен стандарт при всяка възможност във всеки европейски формат.

Според Карадайъ това правителство няма програма за управление.

Накрая той подчерта за уникалния български етнически модел - нека да го осмислим и да го направим свой национален идеал, без лъжи и демагогия, без фалшив патриотизъм, подчерта той. Ние проповядваме заедност и обединение, толерантност и мир, те могат да ни обединят и да създадат мнозинство на ценностна основа.

Защо най-голямата политическа сила в НС трябваше да се коалира в тази сложна формула, запита той. За размиване на отговорността, за да няма ясна политическа отговорност, отговори Карадайъ. Всеки компромис, липсата на смелост и политическа воля, поддаването на „харесване” и моментни решения, знака на равенство между бежанци и емогранти ерозира демокрацията, самите политици и техните формации в дългосрочен аспект, посочи лидерът на ДПС. Накрая народът мъдро ще прецени и ще отсъди, отсече той. Но кой ще плати за изгубеното време- най-голямата политическа сила сега, тя ще плати, смята Карадайъ.

Ние трябва да изберем стабилност вместо криза, национално отговорно поведение вместо популизъм и национализъм, призова той и добави , че сега това изглежда невъзможно. Заради недалновидна политика и липса на държавническо поведение този мандат ще бъде труден за ГЕРБ. Лошото е, че това ще бъде труден период за всички български граждани и за демокрацията в България.

Без да наблягаме на библейската истина „Който сее вятър, жъне бури”, призовавам ви към повече разум и мъдрост, каза Карадайъ. Всеки отговорно трябва да носи своята служба в името на България, за положението на българските граждани, за мира вътре в страната, в ЕС и между съседите. ДПС ще осъжда всяка проява на разделение и омраза, на етническо и верско противопоставяне. Такъв модел на поведение може да бъде толериран, България трябва да бъде част от демократична Европа като алтернатива на авторитарния популизъм в световен мащаб - да спасим България, заключи Карадайъ.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама