Журито по пиано на Международния конкурс за пианисти и цигулари „Панчо Владигеров“ е впечатлено от българските деца

12:54, 04 май 17 / Култура 25 2138 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Журито по пиано на Международния конкурс за пианисти и цигулари „Панчо Владигеров“ сподели впечатления от завършилата част за пианисти. От заявените 17 участника, само един не е дошъл. Всички останали много сериозно са се готвили за конкурса, каза Диана Дечева, изп.директор на фондация "Панчо Владигеров" .

Снимка:Topnovini.bg

Диана Дечева представи членовете на журито с кратки визитки. Тя сподели, че програмите за конкурса са съставени от журито. Предвид възрастта на участниците не са включени произведения на Панчо Владигеров, защото са доста трудни и тежки за възрастта до 19 години.

Авторитетното жури с председател  проф. Боян Воденичаров определи победителите в трите групи пианисти. Проф. Воденичаров  и колегите му Акилес Делле Винье,  Янг  Минг, Андреас Фрьолих  и Марина  Капацинская са силно впечатлени от всички  участници в конкурса.

„Страшно съм щастлив да се намеря в тази компания. Съвсем спонтанно петимата членове на журито намерихме общ  език, без конфликти  и спорове“, каза проф.Воденичаров.

Снимка:Topnovini.bg

Най-силно сме впечатлени от най-малките. Те вече свирят с ярко сценично присъствие, с невероятна щедрост и ентусиазъм.

Във втора възрастова група също силно впечатление са направили братята Игнатови- Хасан и Ибрахим. По думите на проф.Воденичаров те притежават клавирна сръчност и голям музикален капацитет.

За трета възрастова група журито е решило да не присъди първа награда, тъй като никой от участниците не е бил абсолютно убедителен в представянето си. Затова няма първа награда. Втората награда обаче е разделена между двама пианисти - Емануил Иванов и Йоанна Райчева.

Проф. Акилес Делле Винье сподели, че когато за пръв път видял нотите на произведение на Панчо Владигеров, веднага се досетил, че той е не само български композитор, а композитор на световно ниво.

Снимка:Topnovini.bg

„ За конкурса мисля съвсем искрено, че не може да бъде сравняван с други конкурси. Ако журито бъде сменено, ще имаме съвсем други резултати. В тази възраст децата се учат да се борят със себе си, а не с другите участници. Най-важното е да ги убедим, че истинската битка е със самия себе си.

Впечатлен съм от децата на България. Браво на професорите, които подготвиха децата. Този тип преподаване е най-правилният“, каза още проф. Делле Винье.

30 млн. са децата, които учат пиано в Китай. „ Нашите деца имат нужда да участват в такива конкурси. Те трябва да научат хумореската на Владигеров“, каза проф. Янг  Минг от Китай.

Снимка:Topnovini.bg

Той сподели, че Владигеров няма съвременен стил, но хармонията и романтиката са нещо, което впечатлява. Ще запозная китайските студенти с творчеството на Владигеров.

„Нямаше много участници, но тези, които бяха тук, бяха на изключително високо ниво. Изключително претенциозна  програма за деца до 19 години. Забележително беше как децата от най-малката група комуникират и се интрегрират. Много често се забравя, че музиката е точно езикът на който се разбират всички народи. Това е нашата работа, да научим децата на това.

Радвам се, че бях тук. Ще разкажа за конкурса, който ще отвори врати за все повече участници от чужбина“ допълни колегите си проф. Андреас Фрьолихот Германия.

Последна сподели впечатленията си от завършилата конкурсна част за пиано проф. Марина Капацинская.

Снимка:Topnovini.bg

„Много съм щастлива да се срещна с тези млади хора. За разлика от Китай, ние нямаме 30 млн., затова аз се радвам на всяко дете, което се занимава с тази музика. Пожелавам им кураж!“, каза  проф. Капацинская.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама