Русенският университет се превръща в център на Дунавската ос за висше образование

13:46, 04 май 17 25 314 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"С разкриването на филиал на Русенския университет в гр. Видин, учебното заведение се превръща в център на Дунавската ос за висше образование, като вече обхваща и градовете Русе, Силистра, Видин, а отделно от това има и филиал в Разград. Нашето учебно заведение дава много специалисти за бизнес и индустрия в цяла Северна България, и с това ще затвърдим позицията си на академичен център в региона". Това заяви на пресконференция днес ректорът на Русенския университет проф.д-р Велизара Пенчева по повод разкриването на филиал на учебното заведение във Видин. 

Както вече съобщихме, решението бе взето на последното заседание на служебното правителство вчера. Предложението е на ръководството на висшето училище и има положителна оценка от Националната агенция за оценяване и акредитация. 

Първият прием на студенти ще бъде през учебната 2017-2018 г., и в първия випуск ще бъдат приети 150 бакалаври, като капацитетът на филиала ще достига 600 студенти. Местните институции са оказали силна подкрепа за идеята, като наред с това са осигурили и сграда за нуждите на новия филиал - реновирано бивше училище в града. 

Бившият ректор чл.-кор.проф. Христо Белоев от своя страна коментира, че филиалът във Видин не е самоцел за университета, а възниква в отговор на нуждите на региона, който има амбиции за реиндустриализация и се нуждае от кадри. От друга страна студентите от региона ще остават в града и ще спомагат за неговото развитие, вместо да се отправят към други големи градове в страната или извън нея. Самата област пък има силен потенциал за развитие, който не може да бъде реализиран именно заради липсата на подготвени кадри. 

Според първоначалните планове във Видин ще се обучават студенти в направленията "Земеделска техника", "Педагогика на обучението", "Компютърни науки", "Машинно инженерство", "Електротехника, електроника и автоматика", "Комуникационна техника". Очаква се засилен интерес от местните средни училища, от които всяка година завършват 700 младежи. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама