Над половината българи възприемат събитията в Македония като много важни

14:31, 04 май 17 25 208 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

52% от българите възприемат случващото се в Република Македония като много важно за България. Това показват данните от проучване на общественото мнение у нас, реализирано от „Галъп интернешънъл“, информира БГНЕС.

Малко над една трета от анкетираните не са дали еднозначен отговор, а само една десета смятат, че това което се случва в югозападната ни съседка не е важно за нас. Запознатостта не е висока, но усещането за важност, съответно тревога, преобладава и тази тенденция ще се задълбочи след последните събития, отбелязват от „Галъп“.

Във въпроса умишлено не е уточнено какво се има предвид под „това, което се случва в Македония“ - за да се измери едновременно чувствителността към текущите тревожни събития и общото отношение към тази близка за България страна.

Запознатостта и загрижеността растат в синхрон с възрастта и образованието. Колкото повече житейски опит има респондентът, толкова повече проявява интерес към събитията в Македония. Историческата близост между двете страни също оказва влияние върху нагласите.

„Галъп интернешънъл“ наскоро провери и общото отношение на българските граждани към други страни. Македония се подреди в първата десетка на страните, които усещаме като близки - сред 42 държави. Когато бяха попитани кои страни чувстват най-далечни, българите отново показаха, че Македония не е сред тях.

Първан Симеонов, директор на „Галъп интернешънъл болкан“ коментира: “Отзивчивостта на гражданите на България към Македония е запазена, макар в последните десетилетия да беше подложена на редица предизвикателства. В същото време българските медии информират пространно за събитията в Скопие. Тези две предпоставки означават, че тази тема ще става все по-важна за българското общество – особено с оглед на нестабилността на Балканите. Това изправя България пред необходимостта да формира и да следва консистентна политика по отношение на бъдещето на Македония и Западните Балкани, които са в сферата на прекия български външнополитически интерес, включително и в контекста на европейската интеграция”. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама