Хюсеин Ергани: Турция не допуска бежанци към България и Европа

15:34, 04 май 17 25 279 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

„Турция изпълнява стриктно своя ангажимент пред Европейския съюз и не допуска бежански наплив към България и Европа. В момента на територията на Турция има около 3.5 млн. бежанци, 3 млн. от които от Сирия”. Това съобщи днес в Хасково генералният консул на Турция в Пловдив Хюсеин Ергани, който се срещна с областния управител Минко Ангелов. Това е първата среща на дипломата в региона. Той е назначен на поста в края на 2016 г.

Генералният консул информира, че до днешна дата Турция е дала за бежанците от Сирия, Ирак и други страни над 25 милиарда долара. „Този ангажимент за овладяване на хуманитарната криза с милионите бягащи от война хора, е непосилен и труден за турската страна, но ние стриктно го спазваме“, каза Ергани.

Минко Ангелов представи от своя страна икономическия, културен и туристически потенциал на област Хасково, възможностите за обмен на студенти, както и предпоставките на курорта Минерални бани за балнео туризъм на много високо равнище поради уникалния състав на минералната вода там. „Вярвам в доброто местно сътрудничество и скорошното реализиране на общи проекти. Хасково е един от най-красивите български градове“, каза Ергани.

След разговора двамата с Минко Ангелов се срещнаха с представители на Управителните съвети на търговско-промишлените палати на Хасково и Черкезкьой, Турция. Днес бе подписано официално първото споразумение между тези две палати за бъдещо сътрудничество в редица области – икономика, образование, култура. Подписи под документа сложиха председателите на ХТПП Янчо Янев и на бизнес организацията на Черкезкьой Сюлейман Козува. Турската община е известна като много бързо развиващ се икономически регион.

Само за последната година населението на Черкезкьой се е увеличило с 20 000 души, заради потребността от работна ръка и специалисти. Търговско-промишлената палата там помага за социалните услуги и вече е построила със средства на своите членове няколко училища.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама