Шеста поредна кампания „Дни на Европа” ще се проведе в Разград

16:34, 04 май 17 / Спорт 25 425 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

За шести пореден път Областният информационен център в Разград ще проведе  кампанията „Дни на Европа в Разград”. Тя е насочена към широката общественост и включва разнообразни прояви. В тях се очаква участие да вземат близо 500 деца, младежи и граждани на Разград, съобщи днес на пресконференция управителят на ОИЦ-Разград Юлиян Данаилов. Той благодари на отдел „Програми и проекти” и Дирекция „Култура, спорт и туризъм” в община Разград, които за пореден път подкрепят и са съпричастни към кампанията. Данаилов коментира ,че  инициативата се е оказала най-жизнерадостното събитие, което ОИЦ-Разград провежда и се радва на изключително голям интерес. Управителят на Центъра подчерта, че някои от събитията, които се провеждат в рамките на кампанията вече се възприемат и с признание в национален мащаб, а гордостта на ОИЦ - колоездачната обиколка на еврообекти е представена като добра практика на България и в рамките на Европейския съюз.

Началото на тазгодишните "Дни на Европа в Разград" ще бъде поставено на 9 май от 14 часа в Центъра за ученическо техническо и научно творчество със събитието «Виртуално пътуване из Европа». След тържествената част деца и младежи ще засадят цветя в двора на ЦУТНТ.

Час по-късно на площад „Независимост” пред Общинския културен център ще бъде даден старт на традиционната колоездачна обиколка на обекти, реновирани с европейски средства. Сборният час ще бъде половин час по-рано, за да може всички участници в проявата да облекат тениските с логото на кампанията. Колоната ще бъде водена от състезателя по колоездене Мирослав Минчев. Финалът на обиколката е от 16:00 ч. пред Общинския културен център.

Снимка: Топ новини

Там ще се разиграе томбола с 50 предметни награди за участниците - аксесоари за велосипеди: каски, ръкавици, скоростомери, помпи и други, като двете големи награди са два маркови велосипеда. Велообиколката няма състезателен характер. Тя се организира в партньорство с Велоклуб „Пегас”, Спортен клуб по колоездене „Спринт”, Разградска велогрупа, Клуб „Зелена стъпка” и Любителски спортен отбор „Раздвижи се”.

От 17:00 ч. също пред Общинския културен център започва концертът „Изпей „Обичам те” на български”. Музикалното събитие ще бъде с участието на млади таланти от Музикална школа „Илия Бърнев”, Центъра за работа с деца и попрок-група „Хоризонт”. При лошо време проявата ще бъде в Общинския културен център.

Празничните прояви продължават на 10 май със състезание по баскетбол „Точна и бърза стрелба”. То ще бъде с участието на ученици от 5 до 12 клас от разградски училища, в състезанието могат да се включат и граждани. Спортната надпревара е в партньорство с ОК за ФВФСТ и УСШ „Руси Бухтев”. За най-точните и бързи стрелци са предвидени също много награди.

Заключителното събитие от кампанията „Дни на Европа в Разград” е срещата-дискусия „Културното наследство на България в ЕС”, която ще се състои на 12 май от 14 часа в Регионалната библиотека „Проф. Боян Пенев”. В срещата ще участват представители на културни институти, творчески организации, читалища и общественици от града. Те ще дискутират възможностите  за формулиране на значими местни, регионални, културни и др. събития и идеи, които да могат да получат развитие и евентуално финансиране през 2018 година.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама