Кметът и екипът му ще дадат старт на четенията в Нощта на литературата в Добрич

16:49, 04 май 17 25 305 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Кметът Йордан Йорданов и заместниците му д-р Емилия Баева и арх. Боян Коларов ще открият четенията в трите читателски гнезда в Нощта на литературата в Добрич, съобщиха от общинската администрация. Градът се включва за трета поредна година в международната инициатива, която е под егидата на EUNIC България.

Тя ще се проведе на 10 май от 18 до 22 часа, когато ще се организират нощни литературни четения и виртуална среща със забележителни европейски писатели.

Нощта на литературата е международно събитие, в което на една и съща дата на различни интересни места в десетки градове в Европа едновременно се четат откъси от съвременни европейски заглавия. 
Добрич за трети път се потапя в Нощта на литературата. Популярни личности ще представят на всеки половин час, в рамките на 15 минути, един и същи откъс в различни пространства, наречени „читателски гнезда”. След прочита му посетителите на събитието получават печат вброшура пътеводител и се отправят към следващото читателско гнездо. Така слушателите имат възможност да се докоснат до литературите на различни страни в рамките само на една нощ.

Каним всички страстни читатели да се включат и да станат част от този литературен празник.

За Добрич организатори са: Община град Добрич, Регионален исторически музей – Добрич и Регионална библиотека „Дора Габе“.

Първото читателско гнездо в града ще бъде Регионалната библиотека „Дора Габе“, където по предложение на Посолството на Белгия ще се чете издадената у нас тази година книга „Петрония“ на Амели Натомб.  Там четенето ще бъде открито от д-р Емилия Баева.  Ще се включи и 29-годишният учител Венцислав Рачев, който има и една издадена стихосбирка.

Второто читателско гнездо е дом-паметник „Йордан Йовков“. Там по предложение на Руски център ще се чете „Дъга за приятел“ от Михаил Самарский. Четенето ще открие арх. Боян Коларов. Ще чете и адвокат Пенчо Иванов, автор на книги с проза и една пиеса.

Кметът Йордан Йорданов ще открие четенето на третото читателско гнездо в музея в градския парк „Св. Георги“. По предложение на фондация „Детски книги“ там ще се чете „Приказка за синьото кълбо“ на Андри Снайр Магнасон. Там в четенето ще се  включи и младият поет Александър Петров – ученик 8 клас в Езикова гимназия „Гео Милев“, автор на поетичната книга „Следобедна усмивка“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама