Промените в експертизата на работоспособността са сред приоритетите на министър Бисер Петков

18:01, 04 май 17 / Политика 25 318 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Подготовката на законови промени в системата на експертизата на работоспособността ще е сред приоритетите на министъра на труда и социалната политика Бисер Петков.

"Надявам се, че с общи усилия и със съдействието на други министерства и заинтересовани организации, ще можем бързо да подготвим съответната нормативна рамка, която да постави основата за реформата в тази сфера", каза министър Петков при приемането на поста от служебния министър Гълъб Донев. Според него разрешаването на проблема с инвалидните пенсии ще доведе до по-справедливо разпределение на немалкия публичен ресурс, който се изразходва в тази област.

Бисер Петков заяви, че параметричната пенсионна реформа от 2015 г. дава стабилност и предвидимост за дълъг период от време и затова трябва да бъде следвана. Преизчислението на старите пенсии с актуален осигурителен доход не е разписано като времеви график в приоритетите за управление на правителството, коментира министърът. За подобно преизчисление трябва да се осигури необходимият ресурс.

Министърът подчерта, че ще продължи диалогът със синдикатите и работодателите относно изработването на механизъм за минималната работна заплата. "Ще разчитам много на ползотворния социален диалог, на диалога с неправителствените организации и на други заинтересовани страни, които МТСП винаги е водило", заяви министърът.

Бившият министър на труда и социалната политика Гълъб Донев даде висока оценка за свършеното в МТСП през последните три месеца. Според него са постигнати отлични резултати във всички области на политиката на ведомството. Страната ни се нарежда под средното ниво в ЕС по безработица - 7.6% е безработицата в страната. През последните три месеца са разкрити над 53 000 работни места, а 50 000 безработни лица са започнали работа на първичния пазар на труда. Постигнати са резултати в борбата с младежката безработица. Утвърдени са 28 регионални програми за заетост, стартира и Националният план за действие по заетостта.

Разработени са няколко проекта на нормативни актове, които след приемането си, ще произведат ефект в много аспекти от трудовия и социалния живот на българските граждани, заяви бившият министър. Гълъб Донев уточни, че се работи по проект на Постановление за изменение и допълнение на Правилника за прилагане на Закона за трудовата мобилност и трудовата миграция. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама