Стара Загора посреща участниците в Национална универсиада 2017

12:26, 07 май 17 25 544 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

От 8 до 14 май Стара Загора, носител на приза „Европейски град на спорта 2017“, ще бъде домакин на четвъртото издание на Националната универсиада 2017.

Над 1300 студенти ще участват в състезанията по 13 вида спорт -  футбол, баскетбол, волейбол, лека атлетика, хандбал, тенис на корт, тенис на маса, карате, джудо, кикбокс, катерене, ориентиране и плуване. Тържественото откриване е на 9 май, в 20.00 часа, на площада пред общината.

„Предстои едно от най-мащабните спортни събития в страната. Стана традиция събитията, организирани от АУС Академик всяка година да бъдат надграждани, убеден съм, че и сега в Стара Загора ще бъде така. Благодаря на Тракийския университет, предоставил безплатно базата си, тъй като в момента най-големият проблем пред университетския спорт е ползването ѝ, за което в цялата страна отиват огромни финансови средства на висшите училища“, заяви доц. Златко Джуров, председател на Асоциацията за университетски спорт(АУС) Академик.

Доц. Стефан Рибарски, помощник-ректор на Тракийския университет, декларира готовността на учебното заведение за предстоящото събитие и пожела успех на участниците. „Хубавите неща се случват там, където има отношение към спорта. Стара Загора е сред най-спортните градове в България“, допълни проф. Димо Гиргинов, дългогодишен член на Управителния съвет на АУС Академик.

„Общинското ръководство също предоставя безплатно цялата база за предстоящите състезания, освен това подпомагаме финансово Националната универсиада. Стара Загора е силно ангажиран със спорта град и не случайно бе определен за Европейски град на спорта за 2017 г., по инициативата тече мащабна програма от стотици събития и активности,“ добави Петко Крумов, главен експерт по туризъм, спорт и младежки дейности към Община Стара Загора.

След Стара Загора 2017 ще бъдат определени българските участниците в Световните летни университетски игри, които предстоят през август в Тайпе. Въпреки големите успехи – пет световни титли за две години – участието на българските студенти в последните световни игри и първенства бе силно ограничено, поради липса на достатъчно средства.

„Аз съм оптимист за студентския спорт в България. В последните години направихме не малко – възстановихме летните и зимни национални универсиади, всяка година организираме национални игри в Камчия, и още – конференции, семинари, кръгли маси по проблемите. Надявам се държавата и институциите да отделят повече внимание, ресурс и средства за спортуването, за активния и здравословен живот на младите хора, защото те са бъдещето на нацията,“ каза още доц. Джуров.

Стана ясно още, че призьорите на Националната универсиада в Стара Загора ще се окичат с уникално красиви медали, поръчани специално от Корея. Резултатите ще могат да се следят и във Facebook страницата: Асоциация за университетски спорт „Академик“.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама