Бокова: Изграждането на мира се нуждае от „меката сила“ на културата и диалога

12:31, 07 май 17 / Свят 25 240 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова откри на 5 май Четвъртия Световен форум за междукултурен диалог в Баку, в присъствието на президента на Република Азербайджан Илхам Алиев, предаде БГНЕС.

В речта си на най-голямото събитие по въпросите на междукултурния диалог в света, Ирина Бокова заяви: „Нямаме друг избор - трябва да останем верни на компаса, сочещ към човешките права и достойнство и сме длъжни да отговорим, „твърдата сила“ не е достатъчна. Нуждаем се от „меката сила“ на образованието, знанието, културата, комуникацията, науката, за да укрепим споделените от нас ценности и да осъзнаем общата ни съдба.“

След откриването Бокова представи издание на ЮНЕСКО, озаглавено Interculturalism at the Crossroads: Comparative perspectives on concepts, policies and practices, („Интеркултурализъм на кръстопът: сравнителни перспективи за концепции, политики и практики“), изготвено в партньорство с UNITWIN Мрежа за междурелигиозен диалог за междукултурно разбирателство на ЮНЕСКО, в което посредством казуси от цял свят се анализира и дискутира междукултурният диалог.

В рамките на 4-тия Световен форум за междукултурен диалог се проведе среща на високо равнище, посветена на значението на образованието на момичетата за мирни и устойчиви общества. Инвестирането в образованието на момичета е спешна и важна хуманитарна цел и приоритет за обществото днес. Срещата, домакинствана съвместно от генералния директор на ЮНЕСКО и министъра на образованието на Азербайджан, приключи с обявяването на Глобален хуманитарен призив за инвестиране в обучението за момичета.

Като цитира Малала Юсуфзай, станала символ на съпротивата в борбата срещу екстремизма, генералният директор отбеляза, че екстремистите се страхуват от книги и моливи и се плашат от силата на образованието, от жените и силата на гласа им. Бокова подчерта, че: „Образованието е начин за разоръжаване на процеси, които могат да доведат до войнстващ екстремизъм, като подкопават предразсъдъците, като се борят с невежеството и безразличието.“

Организиран от правителството на Азербайджан в партньорство с ЮНЕСКО, Алианса на цивилизациите към ООН, Организацията на ООН за прехрана и земеделие, Световната организация по туризъм към ООН, Съвета на Европа и Ислямската организация за образование, наука и култура, форумът имаше за цел да развие междукултурния диалог чрез откриване на нови пътища за сигурност на на хората, мир и устойчиво развитие, като платформа за обмен и сътрудничество. В продължение на два дни форумът събра над 800 участници от 120 държави, представляващи академичните среди, частния сектор и гражданското общество.

В Световния форум за междукултурен диалог в Баку взе участие и българският вицепрезидент Илияна Йотова. Според нея усилията и вниманието на всички трябва да бъдат насочени към нов тип тероризъм и това е културното прочистване. По нейните думи културното наследство е вече елемент на сигурността. Вицепрезидентът приветства всички инициативи на Ирина Бокова като генерален директор на ЮНЕСКО. „ЮНЕСКО вече е организация не само за култура, а и за сигурност“, заяви Илияна Йотова. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама