Екс премиерът Манюел Валс иска да се включи в центристкото движение на Макрон

12:12, 09 май 17 / Свят 25 242 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Бившият френски премиер Манюел Валс заяви, че желае да се кандидатира от името на центристкото движение на новия президент Еманюел Макрон на парламентарните избори идния месец. Това съобщи АФП.

Изявлението на Валс, под чието ръководство работеше Макрон като министър на икономиката, показва промяната в политическата карта във Франция след убедителната победа на кандидата на движение „Напред” на изборите за държавен глава.

„Ще бъда кандидат за президентското мнозинство и желая да се включа в листата на кандидатите за неговото движение”, каза социалистът Валс по радио RTL.

„Тъй като съм човек на левицата, понеже оставам социалист, не смятам да се отрека от 30 години от политическия си живот”, каза Валс. „Искам Еманюел Макрон да успее”, заключи Валс.

Засега не е ясно дали преименуваното центристко движение на Макрон „Напред, Република” ще приеме кандидатурата на Валс.

Новият държавен глава заяви, че иска да скъса с традиционната ляво-дясна политическа ос във Франция, но Валс е неразривно свързан с непопулярния досегашен президент Франсоа Оланд.

Валс подаде оставка като премиер, за да се бори за участие в президентските избори, но на първичните избори на социалистите през януари изненадващо беше победен от левия кандидат Беноа Амон. Той обаче се провали на президентските избори, оставайки пети на първия тур.

Във вторник Валс каза „Социалистическата партия е мъртва, тя е минало”.

Създаденото преди година движение на Макрон, което още дори няма статут на партия, ще издигне кандидати за всичките 577 места в Националното събрание на изборите, които ще се проведат на 11 и 18 юни.

Анализатори смятат, че центристкото движение едва ли ще спечели мнозинство и ще трябва да управлява в коалиция.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама