Областният управител на Хасково: Не подписах да се изгражда нов бежански лагер

20:07, 09 май 17 25 528 Шрифт:
Автор:

Областният управител на Хасково Минко Ангелов представи отчет за дейността си за тримесечието, в което на този пост.

„Като областен управител аз и екипът на поверената ми Областна администрация, имахме отговорната задача в кратък хоризонт организационно и технически да подготвим и проведем честни и прозрачни избори. Смятам, че се справихме отлично и бяха отстранени някои слабости по организационно-техническото осигуряване на изборите.

Направих максимално възможното, което ми позволяват правомощията на областен  управител, за да предотвратим порочни практики в изборния процес и провеждането на агитация по време на предизборната кампания в държавната и местна администрация“, посочи губернаторът.

Минко Ангелов изтъква, че е заварил закъснение по изграждането на оградата срещу бежанците. „Бяха оставени имоти на физически и юридически лица, общински и държавни парцели, зад т.нар ограда.

Трасето бе проконтролирано на терен, след което бяха направени корекции. Към момента има готово трасе по цялата дължина и изградени около 6500 м. от новия 12-километров участък. Максимално наваксахме изоставането, като се има в предвид, че поради тежката зима през януари и февруари 2017 г. не се е работило“, обясни Минко Ангелов.

Относно уранът в хасковската вода, областният управител определя действията на Междуведомствената работна група на ниво министерства и Оперативния щаб под в Хасково като изключително адекватни. „Категорично не приемам квалификации, че водата на Хасково „винаги е била със завишен уран и не бива да се притесняваме“. Налице са завишени показатели на уран и много сериозно превишение на общата алфа активност, което изисква спешни действия, а не оправдателни формулировки на нечие престъпно бездействие“, допълва Ангелов.

Към момента проблемните помпени станции, с общо 14 кладенца – ПС „Хасково 1“ и „Хасково 2“, са спрени. Остава ограничението водата да не се ползва за питейни нужди и продължава мониторинга на сондажите за радио-нуклеиди. Те се изследват в БАН. На МРРБ и МОСВ е възложено да изготвят инвестиционни предложения за решаване на проблема с водоснабдяването на Хасково, като вариантите са два - нови сондажи във вододайна зона с добри показатели за качество на водата или доставката и монтаж на модулна пречиствателна станция за ПС“ Хасково 1“ и ПС „ Хасково 2“.

„Във връзка с подписан от предишните управляващи договор с Европейската комисия за изграждане на нов временен бежански център до 2000 души на територията на Хасковска област, аз взех категорично решение и не подписах споразумението с МВР за изграждането на такъв център. Този въпрос е много чувствителен за хората и смятам, че на територията на област Хасково има прекалено много концентрация на бежанци - три приемателни центъра, сред които и най-големият в България, този в Харманли“, заяви още областният управител, който бе избран от служебното правителство.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама