САЩ са почти готови да сключат оръжейна сделка със Саудитска Арабия за над 100 млрд. долара

03:57, 13 май 17 / Свят 25 349 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Щатите са на път да финализират подписването на редица военни сделки със Саудитска Арабия на обща стойност от над 100 млрд. долара, съобщи "Ройтерс", позовавайки се на думите на високопоставен служител от Белия дом. Това информира БГНЕС.

Според него оръжейният пакет може да надвиши 300 млрд. долара само за едно десетилетие. Целта му ще е да помогне на арабската страна на да засили отбранителните си способности, като същевременно запази военното превъзходство на САЩ по отношение на съседите си. Много е вероятно част от тези сделки за оръжия да бъдат подписани по време на посещението на американския президент Доналд Тръмп в Рияд на 19 май.

"Ройтерс" разкри, че Вашингтон работи активно по подготовката на договор със Саудитска Арабия за доставка на оръжие на стойност десетки милиарди долари.

Според сведенията на агенцията, в сделката влиза основно поставянето на противоракетни системи THAAD, програмното обезпечаване за осъществяване на управление и комуникация на бойното поле, както и различни типове боеприпаси и бомби, включително и бойни глави с лазерно направление "Пейвуей".

Освен тях в договора е включена и доставката на четири бойни кораба в размер на 11,5 млрд. долара. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама