Германия легализира тестовете на безпилотни автомобили

06:43, 13 май 17 / Свят 25 303 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Вече не е необходимо германските автомобилни производители да закарват експерименталните си автономни коли чак в Калифорния, за да ги тестват. Германия позволи опитите да се провеждат и на територията й, стига компаниите да следват определен набор от условия, съобщи "Енгаджет", информира БГНЕС.

Може би най-важното изискване е, че водачите на превозното средство ще трябва да са зад волана през цялото време. Те могат да отклоняват погледа си от пътя, за да поглеждат телефона си или да сърфират за кратко в интернет, но въпреки това те трябва да са в пълна готовност в случай, че изкуствения интелект в МПС-то прецени, че се нуждае от тяхната помощ. Освен това, безпилотните автомобили ще бъдат задължени да са оборудвани с черна кутия, която да записва пътуването, независимо дали колата е управлявана от човек или от изкуствен интелект. Данните от черната кутия ще предоставят точна информация, която ще спомага за определянето на вината в случай на инцидент - ако се окаже, че човекът е отговорен, то тогава правителството ще го държи пряко отговорен. Ако пък се окаже, че инцидентът е причинен от самия автомобил, то вината ще бъде поемана от производителят.

Новият закон в Германия улеснява значително усилията на местните автопроизводители да тестват новите си технологии. Въпреки това за момента "Фолксваген", "Мерседес-Бенц" и BMW не се очаква да спрат тестовете си в Калифорния. Особено предвид факта, че щатът е на път да позволи движението на роботизираните коли по пътищата си до края на годината.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама