Следователите избират представител в новия ВСС

07:43, 13 май 17 25 298 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Общите събрания на членове на ВСС от съдиите, прокурорите и следователите се провеждат в две последователни съботи. Това на следователите е на 13 и 20 май 2017 г. Първата събота ще бъдат изслушани на кандидатите. Изборът продължава следващата събота. Директорът на Националната следствена служба (НСлС) и заместник на главния прокурор по разследването Евгени Диков е единственото предложение за изборен член на ВСС от квотата на следователите, предаде БГНЕС.

Висшият съдебен съвет се състои от 25 членове. Тримата големи в съдебната власт - председателят на Върховния касационен съд, председателят на Върховния административен съд и главният прокурор са по право негови членове. Съветът, който действа в момента е от 03.10.2012 г. Мандатът на изборните членове на Висшия съдебен съвет е пет години и те не могат да бъдат преизбирани веднага след изтичане на този срок.

Единадесет от членовете на Висшия съдебен съвет се избират от Народното събрание с мнозинство две трети от народните представители и единадесет - от органите на съдебната власт. Съдиите избират пряко шестима членове на ВСС, за съдийската колегия. Прокурорите избират четирима за прокурорската колегия. Следователите избират един член на Висшия съдебен съвет за прокурорската колегия.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама