Започва втория „Народен събор Пловдив“ 2017

07:45, 13 май 17 25 529 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Днес и утре, не14 май неделя, в парк "Лаута“ ще се проведе  втория "Народен събор Пловдив", който ще пресъздаде магията на българския фолклор и традиции. В събитието ще се включат народни певци, артисти, фолклорни групи и ансамбли от цялата страна. Броят на участниците, записали се до момента е над 2 500. Освен музика и танци са предвидени творчески работилници и народни борби. Желаещите от всички възрасти могат да се обучават в „Училище за народни инструменти“  и в „Училище за народни танци“. За най-добрите са предвидени поощрителни награди. Народните борби ще се проведат в 3 категории,  като наградният фонд за всяка категория е съответно: първо място -  200 лв., второ- 100 лв., трето -  50 лв.  Активни участници  тазгодишния  "Народен събор Пловдив " ще са и майсторите от Регионална занаятчийска камара – Пловдив, които на място ще демонстрират традиционни български  занаяти.

Първото издание на "Народен събор Пловдив" през 2016 г. е събрало рекордните над 50 000 посетители, а  през настоящата се очаква броят на хората ще бъде още по-голям, убеден е кметът на район Тракия, който увери, че са взети всички мерки за добрата организация и пребиваване на гостите. Ще има стриймване на събитието в интернет, така че и нашите сънародници от чужбина да могат да  се насладят на двудневния празник. Официалното откриване на Народния събор е точно в 10 часа в събота, а вечерният концерт с който се закрива първия ден е на Ансамбъл „Родопа“ Смолян и започва в 19 часа. Кулминацията на събора е в неделя, също от 19 часа с участието на Ансамбъл  ”Тракия”.

 „Народен събор Пловдив“ е част от културния календар на Община Пловдив за 2017 г. и е в подкрепа на домакинството на града като Европейска столица на културата през 2019 година.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама