Днес ще бъдат интервюирани четиримата потенциални кандидати за поста на Коми

07:52, 13 май 17 / Свят 25 360 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Днес високопоставени членове на президентската администрация ще интервюират четиримата кандидати за поста директор на ФБР. Сред потенциалните наследници са изпълняващият понастоящем длъжността Андрю МакКейб, Алис Фишър - бившият ръководител наказателното подразделение на правосъдното министерство, Майкъл Гарсия - държавен апелативен съд в Ню Йорк и Джон Корнин - републикански сенатор от Тексас.

Според официалната информация те ще бъдат детайлно разпитани от главния прокурор Джеф Сешънс и неговия заместник Род Розенщайн. Един от тях ще бъде назначен за срок от 10 години, ако не бъде уволнен преждевременно от президента. Назначаването му ще трябва да бъде одобрено и от Сената, предаде БГНЕС.

Уволнението на Коми постави МакКейб в най-деликатната ситуация. В четвъртък той разказа на разузнавателния комитет на Сената, че неговият бивш шеф се е радвал на широка подкрепа във ФБР, противоречейки пряко на президента. Освен това той оспори твърдението на Белия дом, че руското разследване е с "нисък приоритет". Той дори изтъкна, че разследването ще продължи "усилено и ще бъде доведено до край".

Кои са останалите?

50-годишната Алис Фишър е партньор в "Лейтъм и Уоткинс" и е считана за една от най-влиятелните жени адвокати във Вашингтон. По време на управлението на Джордж В. Буш, тя ръководи наказателното подразделение на правосъдното министерство. Ако бъде избрана, тя ще се превърне в първата жена директор на Бюрото.

Майкъл Гарсия Гарсия, на 56 г., също е служил към администрацията на Буш. Той е бил помощник-секретар по въпросите на имиграцията и митническото правоприлагане, като преди това е работил по разследвания, свързани с тероризма.

65-годишният Корин е бил главен прокурор в Тексас преди да бъде избран през 2002 година за сенатор. Бори се за ниски данъци и е твърдо против въвеждането на екологични регулации.

Освен тях, "Гардиън" изтъква, че има още няколко номинирани за поста. Трей Гоуби - рупубликански конгресмен от Южна Каролина и бивш федерален прокурор, както и Майкъл Лутиг - бивш юрист в правосъдното министерство и съдия във федералния апелативен съд.

Новият директор на ФБР ще трябва да върви по тънко въже във време на политическа вихрушка - той ще трябва едновременно да продължи разследването на връзките между руското правителство и предизборния щаб на Тръмп и да се отчита пред президента, който отрича обвиненията и ги приема само с насмешка. Освен това новоназначеният ръководител ще има за задача и да поправи взаимоотношенията между агенцията и Белия дом. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама