В Кубрат отличиха победителите в десетото издание на конкурса за хумор и сатира

09:32, 13 май 17 / Култура 25 665 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

За десети пореден път Националният конкурс за хумор и сатира в Кубрат събра хумористи, сатирици и карикатуристи от цялата страна. Негови организатори са община Кубрат, програма "Христо Ботев" на БНР, НЧ "Св.Св.Кирил и Методий - 1891" и клубът на хумориста "Жарава". Началото на творческата надпревара е поставено през 2007 година по идея на местния хумористичен клуб "Жарава". В него досега са участвали над 1200 творци от цялата страна с хиляди материали.

За участие в десетото юбилейно издание на конкурса творби изпратиха общо 155 автори от страната. Материалите бяха разгледани от жури с председател Борис Арнаудов и членове акад.Румен Леонидов, Георги Василски и Ивайло Цветков.

Награждаването на победителите се състоя снощи в залата на читалище "Св.Св. Кирил и Методий". Сред гостите на събитието бяха кметът на общината Алкин Неби, неговият заместник Орхан Мехмед, председателят на Общинския съвет Хюсеин Юмер, десетки творци и граждани.

Победител в раздел „Карикатура“ стана Валентин Георгиев от Русе, а на второ и трето място бяха отличени Йовчо Савов и Никола Георгиев /Кайо/, и двамата от София. Наградата на кмета на община Кубрат бе връчена на Стоян Черников.

На първо място в раздел „Кратки сатирични форми“ бе отличен Васил Сотиров от София. Втори е Веселин Зидаров от Трявна, а трети Румен Узунов /Туко Рамирес/ от Варна. Поощрителна награда бе връчена на Валентин Димитров от Варна.

В раздел „Стихотворение или кратък хумористичен разказ“ първото място бе присъдено на Александър Щинков от Кърджали, на второ място е Станислав Марашки от Бургас, а на трето - Денчо Владимиров от Пловдив. Поощрителна награда получи Майя Чолакова от София.
Бяха присъдени и няколко специални отличия. Наградата за нова книга бе връчена на Васил Аврамов от гр. Левски и Динко Павлов от Бургас. Награда на списание „Факел“ получи Янко Митев от Хасково, а с приза на Конфедерацията на българските писатели бе отличен Борислав Костов от Велико Търново. Клуб „Жарава“ получи специалната награда "Велко Велков". Награди получиха още художникът Димитър Атанасов, художественият ръководител към читалището в Кубрат Здравко Вутов и др.

Преди официалното връчване на наградите в залата на читалището бяха открити и четири изложби - обща от карикатури на участници в конкурса, ретроспективна на членове на кубратския клуб за хумор и сатира "Жарава", на изографисани бутилки от художничка от Враца и на сувенири, награди и материали на членове на клуб "Жарава". Всички участници и гости на тържеството получиха и специален вестник, в който са публикувани наградените творби и автори, както и произведения на местни и други творци. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама