Обвиниха Министерството на здравеопазването в нарушение на закона

11:27, 13 май 17 25 704 Шрифт:
Автор: Тодор Беленски

Наредба № 2от 25 март 2016 г. за определяне на основния пакет от здравни дейности, гарантиран от бюджета на Националната здравноосигурителна каса е нищожна. Нормативният акт е издаден от министъра на здравеопазването без да има правно основание, твърдят от Център за защита правата в здравеопазването (ЦЗПЗ).

С наредбата се определят видовете специализирана медицинска помощ, видовете медикодиагностични изследвания, високоспециализираните медицински дейности, вида и обхвата на амбулаторните и клинични процедури, вида и обхвата на клиничните пътеки, видовете и обхвата на денталната помощ и пр..

Наредбата е в основата на Националния рамков договор. Без нея той би бил изпразнен от съдържание. 

Макар наредбата да не третира финансови въпроси, тя има пряко отношение и към заплащането на медицинската дейност. Това е така, защото договорените цени и обеми в НРД са за  медицинските дейности – прегледи, изследвания, клинични пътеки и пр., определени с Наредба № 2.

Националното сдружение на частните болници и ЦЗПЗ внесоха във Върховния административен съд жалба с искане за прогласяване на нищожност на нормативния акт.

Председателят на ЦЗПЗ, д-р Стойчо Кацаров коментира пред сайта на организацията, че самото публикуване на нормативен акт без правно основание за това, е израз на пълно незачитане на правовия ред и подигравка с Българската държава. Д-р Кацаров е убеден, че в МЗ са били наясно, че нарушават закона, но въпреки това са пуснали нормативния акт в Държавен вестник.

На практика цялото лечебно здравеопазване през последните две години е било регулирано от един нищожен акт. Това поставя под въпрос всички действия на НЗОК в отношенията и с лечебните заведения, съдържанието и изпълнението на сключените договори, категорични са от ЦЗПЗ.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама