Лукарски: СДС с нова мисия - да създаде българска национална доктрина

12:16, 13 май 17 / Политика 25 350 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

СДС има задача да започне работа по създаването на българска национална доктрина. Тя да се превърне в новата мисия на СДС.

Това изказване направи Божидар Лукарски пред 22-ата Национална конференция на СДС, предаде БГНЕС.

Душата на СДС е структурата на партията. Хората, за които трите букви продължават да олицетворяват демокрацията, разграждането на тоталитарната система и гаранция за пътя ни към Европа и НАТО. Това са все неща около, които СДС успя да обедини българите и да ги поведе по този път в последните 27 години, заяви Лукарски пред делегатите, които предстои да изберат нов лидер на синята партия. Божидар Лукарски подаде оставка поради слабото представяне на СДС и РБ на последните парламентарни избори.

Снимка: БГНЕС

„Освен благодарност, искам да поискам и извинение за това, че лидерите не успяхме да съхраним обединението вдясно, не надмогнахме личното си его и забравихме горчивите уроци на разделението през годините. За провала на десните коалиции са виновни всички лидери. СДС подадохме ръка на напусналите РБ, но може би не бяхме достатъчно настоятелни. Тези, които не приеха подадената ръка, се заблудиха, че сами могат да представляват интересите на 300 000 десни избиратели. Разпиляхме вота на хората и те не останаха представени в сегашния парламент”, коментира той.

Според Лукарски представителите на СДС в негово лице и в лицето на колегите му, които участвали във властта било достойно и ефективно. „Отдаден на работата си в икономическия сектор не успях да обърне достатъчно внимание на структурите в страната. Това е моя основна греша последна греша в последните години и ви моля за прошка. Длъжник съм на структурите и ако спечеля доверието ви ще говоря повече за бъдещето на СДС на срещи в страната, отколкото в залата на „Раковски 134”, зарече се доскорошният лидер на СДС.

Снимка: БГНЕС

„А бъдещето на СДС е основната тема, основната емоция, която вълнува всеки един от нас в този момент. Всички сме разочаровани от лошия резултат на изборите, но разочарованието не трябва да прераства в отчаяние. Ние сме партия с традиции и структури. Не сме отстъпвали през годините от основните ни каузи и идеи. СДС е, и винаги ще бъде, символ на свободата и демокрацията. Да, сега сме в трудно положение, както всички останали партии вдясно, които останаха извън парламента. Но не трябва да се поддаваме на емоциите и да прибързаме с решения как и с кого да продължим оттук-нататък. Нека внимателно да обмислим какви ще бъдат нашите стъпки, да се събираме по-често, да обменяме мнения и идеи”, призова делегатите Божидар Лукарски.

Той посочи, че СДС има задача да започне работа по създаването на българска национална доктрина, която предложихме в програмата на Реформаторския блок за последните избори. „Както през 90-те години синята партия начерта обединителната кауза ЕС и НАТО, сега трябва да бъдем движещата сила за постигане на съгласие около националните приоритетите за следващите десетилетия. Днес каузата ЕС и НАТО е изпълнена, но държавата няма дългосрочна стратегия, която да обединява политическите сили и гражданите. И аз предлагам това да се превърне в новата мисия на СДС”, заяви още Лукарски. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама