„Рено“ и руските железници също пострадаха от мащабната кибератака

13:01, 13 май 17 / Свят 25 284 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Френският производител на автомобили „Рено“ е една от големите компании, пострадали от огромната вълна от кибератаки през последното денонощие. Това съобщиха тамошните говорители, според които борбата с хакнатите компютри продължава от снощи.

Производството на автомобили бе спряно в Словения, след като бяха засегнати компютри в централата на дъщерното дружество в град Ново Место. То е спряно и към момента.

"Проблемите бяха свързани главно с Франция, където някои от фабриките бяха изправени пред неправилно функциониране на информационна си система", заявиха говорителите.

„Рено“ е първата френска компания, която потвърди, че е била засегната от нападението.

За същия проблем съобщиха и руските държавни железници (РЖД). В системата на компанията е локализиран вирус, който бързо е неутрализиран.

Припомняме, че мащабна кибератака, използваща инструменти, за които се смята, че са разработени от Агенцията за национална сигурност на САЩ, порази компютрите на стотици ведомства, организации и компании по целия свят. Хилядите машини бяха заключени от програма, изискваща откуп във виртуалната валута биткойн на стойност 300 долара.

По непотвърдена информация инструментите са откраднати и пуснати онлайн от хакерската група, известна като The Shadow Brokers. И макар „Майкрософт“ да издаде защитна програма през март, много системи не бяха актуализирани.

Има съобщения за технологични проблеми в 99 държави, включително Великобритания, САЩ, Китай, Русия, Испания и Италия. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама