Закриват варненския дом „Гаврош“

13:08, 13 май 17 25 595 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Да бъдат закрити двете социални услуги, които предоставя сдружение „Гаврош“ по договор с Община Варна - приют и център за работа с деца на улицата, планира общинската администрация. Според предложение на кмета Иван Портних, което в понеделник ще разгледа постоянната общинска комисия „Социални дейности и жилищна политика“, по-голям обществен ефект ще има трети вид услуга – кризисен център за деца.

Приютът и центърът на „Гаврош“ са с капацитет съответно 15 и 20 деца. Услугите се предоставят на ул. „Войнишка“ 3А във Варна. Справка на администрацията по месеци за срок от половин година сочи, че както приютът, така и центърът за работа с деца не са се ползвали в пълния си капацитет. Въпреки високия брой регистрирани потребители на социалната услуга има цели месеци, през които не са се появявали от 4 до 9 и повече от тях.

Според администрацията помещенията, в които се предоставят социалните услуги, не са достатъчни за гарантиране на качеството им и ефекта, който би трябвало да имат спрямо потребителите – децата, и техните семейства.На територията на общината функционират 4 центъра за обществена подкрепа, 8 центъра за социална рехабилитация и интеграция и един дневен център за деца и младежи с увреждания с общо 545 места. Те според общинските експерти са достатъчни да работят за превенция на изоставянето на деца и отпадането от училище чрез индивидуална работа с децата и техните семейства, семейно консултиране и подкрепа,медицински и санитарно-хигиенни услуги, ограмотяване на децата, обучение в родителски умения, каквато е дейността на приюта и центъра за работа с деца на улицата.

Снимка: Сдружение "Гаврош"

Същевременно не е удовлетворена необходимостта от социални услуги за деца в кризисна ситуация, затова по-добър обществен ефект би имало разкриването на кризисен център на мястото на двете досегашни услуги. В него за срок до 6 месеца ще се предоставят услуги на деца, пострадали от насилие, трафик или други форми на експлоатация, като освен задоволяване на ежедневните потребности ще се оказва правна помощ и психологическа подкрепа, включително чрез мобилни екипи за кризисна интервенция.

Годишният стандарт за издръжка на едно лице, ползващо приют, съгласно решение на Министерския съвет, за 2017 г. е 2657 лв., за център за работа с деца на улицата – 7089 лв., а за кризисен център – 8755 лв.

Договорът със сдружение „Гаврош“ за двете социални услуги изтича на 1 септември тази година. Предложението е от тази дата те да бъдат закрити, а на мястото им да се разкрие кризисен център за деца с капацитет 20 места като делегирана от държавата дейност. Новата услуга ще се предоставя в сградата на Социално-учебния професионален център „Анастасия д-р Железкова“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама