Народен събор в Пловдив конкурира Роженския

13:52, 13 май 17 25 547 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Музика и танци на две сцени, десетки сергии с автентични носии, оръжия и сувенири, апетитни скари, игри за децата- това предлага днес и утре народният събор в парка Лаута в Пловдив, предаде БГНЕС.

Замислен като своеобразен римейк на Роженския събор, той се провежда за втора година и интересът към него си личи. Тази година събор в Рожен няма да има, така че много от познатите вече участници от цялата страна са дошли за уикенда в Пловдив. 2 500 участници във фолклорни групи от цялата страна се изявяват на две сцени, довечера от 19 часа на едната ще се извие гласът на Валя Балканска, придружена от Стоте каба гайди.

На събора могат да се открият много любопитни автентични предмети, предлагани или за търговия от колекционери, или просто за разглеждане. Една от най- скъпите носии тук е от Кюстендилския край, позната от картините на Владимир Димитров - Майстора и най- вероятно направена за някой от неговите модели на младини. Извезана със сърма, обточена с кенета, тя струва 400 лева и е съвсем запазена. Колекционерът, който я предлага, казва, че обхожда цялата страна в търсене на запазени носии и те все повече се търсят- както от нашенци, които ги обличат на подобни места, така и от българи в чужбина. Съвсем автентични родопски дрехи, терлици, китеници и тъкани пък предлагат също толкова автентични калайджийки, които кръстосват планината и нерядко получават отплата за труда си с чеиз от сандъците. За запазените ръчно тъкани топове плат могат да се състезават съвременни дизайнери...

Снимка: БГНЕС

Съборът днес бе открит с възстановка на обявяването на Априлското въстание- една от познатите драматизации на комитет "Родолюбие". По- късно те упражняваха стрелба с барут, децата си играеха с парцалени кукли, а жените пържиха на огън мекици. Потокът хора в парка Лаута не секва, миналата година съборът беше посетен от над 50 000 души, тази година той определено е по-силен и сигурно ще привлече още повече посетители. Освен сцените с изявите на певци и танцьори, има много места, на които хората да се спират, а децата да играят.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама