Американски тех-компании искат закон за заплахата от кибератаки

15:12, 13 май 17 / Свят 25 341 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Конгресът на САЩ трябва да се приеме закон, който ще принуди правителството незабавно да уведомява технологичните компании за заплахите за киберсигурността. Това заяви Патрик Туми, адвокат на Американския съюз за граждански свободи (ACLU) по повод мащабните кибератаки в близо 100 страни, цитиран от БГНЕС.

"Ако Агенцията за национална сигурност (NSA) е знаела за тази уязвимост, но не е съобщила на „Майкрософт“, това е проблем. Тези атаки са доказателство за слабите места в операционните системи, които се използват не само от нашите сили за сигурност, но също така и от хакери и престъпници по целия свят ", каза той.

"Време е Конгресът да подобри мерките за киберсигурност. Това трябва да стане чрез закон, изискващ от правителството да информира компаниите за възможни проблеми“, посочи Туми.

В петък „Касперски“ регистрира над 45 000 опита от хакери да атакуват компютри в десетки страни с помощта на вирус.

БГНЕС припомня, че мащабна кибератака, използваща инструменти, за които се смята, че са разработени от Агенцията за национална сигурност на САЩ, порази компютрите на стотици ведомства, организации и компании по целия свят. Хилядите машини бяха заключени от програма, изискваща откуп във виртуалната валута биткойн на стойност 300 долара.

По непотвърдена информация инструментите са откраднати и пуснати онлайн от хакерската група, известна като The Shadow Brokers. И макар „Майкрософт“ да издаде защитна програма през март, много системи не бяха актуализирани.

Има съобщения за технологични проблеми в 99 държави, включително Великобритания, САЩ, Китай, Русия, Испания и Италия. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама