“Майкрософт“ пуска актуализации на системите си след WannaCry

17:14, 13 май 17 / Свят 25 302 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Технологичната компания „Майкрософт“ пусна актуализации на оперативните системи Windows XP, Windows 8 и Windows Server 2003, чиято поддръжка бе прекъсната. Целта е да се гарантира защита от вируса WannaCry, който от вчера смущава с кибератаки компютърните мрежи по цял свят, предаде БГНЕС.

Още вчера компанията обнови версиите на оперативните системи и достави безплатна антивирусна програма. По тяхна информация компютрите с Windows 10 се оказали най-сигурни по време на нападението.

Припомняме, че мащабна кибератака, използваща инструменти, за които се смята, че са разработени от Агенцията за национална сигурност на САЩ, порази компютрите на стотици ведомства, организации и компании по целия свят. Хилядите машини бяха заключени от програма, изискваща откуп във виртуалната валута биткойн на стойност 300 долара.

По непотвърдена информация инструментите са откраднати и пуснати онлайн от хакерската група, известна като The Shadow Brokers. И макар „Майкрософт“ да издаде защитна програма през март, много системи не бяха актуализирани.

Има съобщения за технологични проблеми в 99 държави, включително Великобритания, САЩ, Китай, Русия, Испания и Италия.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама