Тръмп вижда "бързо" решение за новия директор на ФБР

18:08, 13 май 17 / Свят 25 304 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че ще действа бързо, за да назначи нов директор на ФБР, след спорното уволнение по-рано тази седмица на Джеймс Коми, предаде БГНЕС.

"Можем да вземем бързо решение", каза Тръмп пред ВВС, преди да отпътува за Вирджиния, където ще посети университета "Либърти".

На въпрос дали решението или обявяването може да се случи преди да замине в Саудитска Арабия в петък, държавният глава заяви: "Дори това е възможно." Той описва кандидатите, които се борят за длъжността, като "изключителни хора", "много добре познати" и "на най-високо ниво".

По-рано стана ясно, че днес високопоставени членове на президентския кабинет ще интервюират четиримата кандидати за поста директор на ФБР. Сред потенциалните наследници са изпълняващият понастоящем длъжността Андрю МакКейб, Алис Фишър - бившият ръководител наказателното подразделение на правосъдното министерство, Майкъл Гарсия - държавен апелативен съд в Ню Йорк и Джон Корнин - републикански сенатор от Тексас.

Според официалната информация те ще бъдат детайлно разпитани от главния прокурор Джеф Сешън и неговия заместник Род Розенщайн. Един от тях ще бъде назначен за срок от 10 години, ако не бъде уволнен преждевременно от президента. Назначаването му ще трябва да бъде одобрено и от Сената.

Тръмп уволни директора на ФБР Джеймс Коми по препоръка на главния прокурор и неговия заместник. Мотивът му е бил, че той не е в състояние ефективно да изпълнява функциите си. Коми заемаше поста си в продължение на 4 години от общо десетгодишен мандат. Той бе назначен през 2013 г. по време на управлението на бившия президент Барак Обама.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама