Македонската диаспора протестира пред Европейската комисия в Брюксел

19:43, 13 май 17 / Свят 25 301 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Стотина македонски граждани от диаспората в Западна Европа с мирен протест пред сградите на Европейската комисия и на Европейския съвет надигнаха глас за единна Македония и се обявиха против „евробюрокрацията, която иска да отнеме самостоятелността и идентичността на македонската държава“. Предаде БГНЕС.

Гражданите подадоха декларация, в която призовават за ненамеса в македонския въпрос, запазване на македонската идентичност и осигуряване правото на Република Македония да използва конституционното си име и то да стане част от ЕС и НАТО, предадоха медиите от западната ни съседка.

Освен виковете "Македония е вечна", "Имаме едно име", "Не на „Тиранската платформа", "Не даваме Македония", последвани от традиционни песни и танци, присъстващите носеха и плакати с послания "Не искаме правителство на Сорос" и снимки на председателя на СДСМ Зоран Заев и с надпис "предател". Въпреки това организаторите на протеста посочиха, че целта на днешния протест е да се каже „стоп“ на чуждата намеса в македонските работи.

„Тук сме, за да предадем посланието в Европа и света, за да можем да изразим нашия гняв към вмешателите, както и да покажем нашата любов към Македония. Силно се вълнуваме от трудностите, през които преминава нашата държава и не можем да седим със скръстени ръце“, подчерта Драган Смиловски от македонската диаспора в Швейцария.

„Нашето послание оттук към Брюксел е, че всички ние никога няма да оставим майка Македония“, каза Дончо Костадинов, македонец от Щутгарт.

Според това, което демонстрираха участниците в протеста, тяхната борба за Македония няма да спре и македонците от Европа ще организират такива и подобни събития във всички големи градове на Стария континент, с цел защита на единна Македония и държавните емблеми като знамето, езика и химна, които според тях са под сериозна заплаха.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама