РБ изрази притеснения от въвеждането на 100% мажоритарен вот

13:30, 14 май 17 / Политика 25 385 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

От Реформаторския блок изразиха опасения, че големите партии ще се опитат да въведат мажоритарна изборна система  с пълно мнозинство в два тура, което ще е пагубно за демокрацията в България.

“Големите партии отново се опитват да поемат по изгодния за тях път, а именно ликвидиране на демокрацията, за да няма опасност за изграденото статукво. Както се видя и на последните избори технологичният и купен вот е достигнал голям процент от гласовете и това е сериозният проблем, който сваля доверието в политическата класа. При мажоритарни избори много по-лесно ще се купуват необходимите гласове. Това, че вносителите на законопроекта не са решили основни технически проблеми, доказва, че той е направен набързо и преследва партийни цели, a не националния интерес”, пишат в специално прессъобщение от партията.

Те изразяват категорична позиция, че не е нужна промяната на една система с друга, а с реални действия като въвеждане на машинно и електронно дистанционно гласуване, премахване на „мъртвите души“, независима и постоянна администрация.

“Приемането на мажоритарна система с абсолютно мнозинство защитава единствено интересите на партиите, чиято цел е заличаване на плурализма, но не и на българските граждани, които вместо да имат представители, ще получат политически търгаши. ГЕРБ, БСП и ДПС ще получат между 230 и 240 депутатски места, с което да бетонират властта си в следващите няколко години. Припомняме, че мнозинството от българските граждани гласуваха против или не взеха участие в референдума и това ни дава основание да защитим мнението на тези хора, заявяват от коалицията.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама