В Камено дават 12 500 лв. за проект за крепостта Русокастро

15:49, 14 май 17 25 425 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Община Камено дава 12 500 лв. без ДДС на този, който в рамките на 3 месеца изготви проект за консервация, реставрация и социализация на средновековната крепост Русокастро. За целта е обявена обществена поръчка за избор на изпълнител.

Въпреки че сумата не е голяма, кметът Жельо Вардунски е счел, че в конкретния случай следва да бъде проведена открита процедура за избор на изпълнител. Това е така, защото в Община Камено се предвижда провеждането и на други процедури със сходен предмет, чиято обща прогнозна стойност попада в рамките на чл. 20, ал. 1, т. 1, б. „б” от Закона за обществените поръчки. По този начин се цели да бъде спазена императивната разпоредба на чл. 21, ал. 15 от ЗОП, според която е недопустимо разделяне на процедури за обществени поръчки с цел прилагане на по-облекчен режим при възлагането им.

Кандидатите за изпълнители мога да подават оферти в срок до 14 юни тази година.

Крепостта Русокастро се намира на висок хълм на 3 км северно от едноименното село. Тя е изградена в V век, а най-ранните писмени данни за съществуване на селище тук идват от един епиграфски паметник от VІ в. с посветителен надпис за византийския пълководец Юстин. За първи път името на Русокастро се споменава от арабския географ Ел Идриси в неговата „География на света”, като голям и многолюден град. С това име градът влиза и в описанията на византийските летописци, свързани главно с историческите събития през ХІV в.

На 18 юли 1332 г. Русокастро става сцена на грандиозна битка, завършила с победата на българския цар Иван Александър над византийската армия, предвождана от император Андроник.

Крепостта е разрушена при османските походи през 1443 г. Тя е една от най-големите крепости в  Югоизточна България, която ІХ-Х век охранява старобългарската граница Еркесия.

В крепостта се намирал манастира „Св. Георги”, чието създаване се отнася още в V-VІ в. Върху останките му през 2007 г. беше възстановена манастирската църква „Св.Георги Победоносец“.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама