Гърция понижи прогнозата за БВП в новите бюджетни планове

18:51, 14 май 17 / Свят 25 236 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Гръцкото правителство понижи прогнозата за растежа на брутния вътрешен продукт за 2017 г., тъй като се движи към внасяне на нови мерки за икономии, включително по-широка данъчна мрежа, предаде БГНЕС. Така се намали целта за растеж на БВП за годината до 1,8% спрямо предходната оценка от 2,7%.

Последната оценка също не отговаря на прогнозите на Европейската комисия за растеж от 2,1%, определен през февруари.

Актуализацията е разписана в предложение за бюджета за 2017-2021,предадено на парламента в събота вечер, заедно със законопроект, който предлага по-строг бюджет.

Гърция се стреми да посрещне исканията на кредиторите в тежък спасителен процес, като предложи нов закон, предвиждащ увеличение на данъците за 2019 и 2020 г., дори за доходи, които са малко над равнището на бедността. Това, заедно с намаляването на пенсиите - за 14-и път от началото на кризата - се очаква да спести 4,5 милиарда евро.

Като част от споразумението за спасяване от юли 2015 г. с Европейския съюз и Международния валутен фонд, за облекчаване на дълговете за страната, новите предложения са предвидени за приемане в четвъртък вечер, според парламентарни представители. За целта премиерът Алексис Ципрас ще се нуждае от пълна подкрепа от малкото си мнозинство от 153 в 300-местния парламент.

Дясната опозиция заяви, че ще гласува против програмата.

По време на преговорите с кредиторите, Ципрас успя да осигури мерки срещу бедността, като като безплатна храна, дневни грижи и субсидии за наем.

Опозицията обаче призова за национална обща стачка в сряда.

Ципрас обеща, че неговото правителство няма да приложи нови мерки за строги икономии, без намаляване на дълга в замяна. Въпросът се превърна в спорна точка между МВФ и Берлин от месеци.

В призивите си за съществено облекчаване на дълговете, Ципрас е изправен пред съпротивата на Германия, където допълнителните отстъпки са непопулярни, а електоратът се подготвя за парламентарни избори през септември.

Според редица източници МВФ и страните от еврозоната все пак са близо до постигането на компромис.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама