Почина генерал Стоян Тонев

20:39, 14 май 17 25 606 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Бившият началник на Военномедицинска академия (ВМА) в София генерал Стоян Тонев е починал, най-вероятно от масивен инфаркт, предаде БГНЕС. Тонев е бил открит във вилата си във Велинград в следобедните часове в неделя.

Тонев е роден на 3 декември 1953 г. в Кърджали. Завършва медицина във Военномедицинския институт в Пловдив. До 1981 година е началник на медицинската служба на военновъздушен полк в Чешнегирово. По-късно работи във Военната болница в Пловдив.

В периода 2002 – 2013 г. е началник на Военномедицинска академия София. След това излиза в запаса. Член е на Европейската и Американската асоциации по кожни и венерически болести, както и на Асоциацията по сексуално трансмисивни болести. Национален консултант по дерматология и венерология.

През 2016 г. е привлечен като обвиняем за нанесени щети за 16 млн. лева на Военномедицинска академия, докато е бил начело на болницата.

Припомняме, че делото е срещу бившия началник о.р. ген. Стоян Тонев и бившата шефка на Клиниката по дерматология във ВМА Мирослава Кадурина.

Обвиненията срещу Тонев бяха за "допустителство и сключване на неизгодни договори", а срещу Мирослава Кадурина – "за престъпление по служба и длъжностно присвояване".

Още през февруари 2015 г. парламентът освободи генерала като депутат, той напусна и председателското място в здравната комисия заради разкритията за периода, в който бе начело на Военномедицинска академия.

В доклад на Дирекция "Вътрешен одит" при Министерство на отбрана се посочваше, че само в една от клиниките на ВМА са били генерирани загуби за 10 милиона лева, които са за сметка на печалба на частна фирма. Всичко започва преди повече от 11 години, когато между ВМА и частната фирма "Дерма Прим" се сключва договор за медицински услуги. По това време началник на болницата е о.р. генерал Стоян Тонев. Вместо приходи за болницата, партньорството с частната фирма носи само загуби. Скандалното в случая е, че началникът на Клиниката по дерматология във ВМА проф. Мирослава Кадурина е собственик на 84% от "Дерма Прим".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама