В Австрия насрочват предсрочни избори през септември

22:08, 14 май 17 / Свят 25 289 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Австрийската народна партия (АНП) се обяви за провеждането на предсрочни парламентарни избори през септември. Това заяви новият председател на АНП и външен министър Себастиян Курц в неделя, цитиран от БГНЕС.

В понеделник Курц ще има среща с президента на Австрия Алесандер ван дер Белен, на която ще са и канцлерът и председател на Социалдемократическата партия на Австрия, на която ще се обсъжда датата на предсрочните избори.

По-рано канцлерът и председател на Социалдемократическата партия на Австрия (SPÖ) Кристиан Керн, който се противопоставяше на предсрочните избори, пое отговорността за падането на коалиционния партньор на правителството - Австрийската народна партия (ÖVP), и не изключи възможността за провеждането им през есента.

Коалиционното правителство на републиката сега се състои от две основни политически сили - Социалдемократическата партия на Австрия и Австрийската народна партия.

Представители на висшето политическо ръководство във Виена вече заявиха многократно, че предсрочни избори могат да се състоят тази есен, през септември или ноември, вместо да се чакат планираните за 2018 г.

Участниците в извънредното заседание на Управителния съвет на Австрийската народна партия вече избраха новия си председател Себастиян Курц след оставката на вицеканцлера и министър на икономиката Райнхолд Митерленер. Този избор категорично сочи към предсрочни избори през септември.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама