Над 1,3 милиона компютри са с отворени обятия за вируса WannaCry

22:46, 14 май 17 / Свят 25 302 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Експерти по киберсигурност смятат, че над 1,3 милиона компютърни системи по света остават уязвими пред вируса, с чиято помощ в петък бе извършена глобална кибератака, пише "Файненшъл таймс" (Financial Times), цитиран от БГНЕС.

Както заяви по-рано директорът на Европол Роб Уейнрайт, серията от кибератаки може да се възобнови в понеделник сутринта. Според него вирусът вече засегна 200 хиляди компютърни системи в 150 страни по света.

От британското разузнаване посъветваха търговски организации да се подготвят за мащабна кибератака по целия свят, която може да започне през следващата седмица, пише изданието.

Програмистите на антивирусната система Avast съобщиха за 57 хакерски атаки с използването на вируса WanaCrypt0r 2.0. Според компанията вирусът се е разпространил на първо място в Русия, Украйна и Тайван. От "Лаборатория Касперски" обявиха за 45 хиляди опита за хакерски атаки в 74 страни по света в петък, най-голям брой заразявания се наблюдаваха в Русия.

Както стана известно по-рано, хакерите използват модифицирана програма на американската Агенция за национална сигурност (АНС). Според "Файненшъл таймс", който се позовава на анализатори в областта на киберсигурността, съобщи, че инструментът на американските специални служби, известен като eternal blue, е бил "кръстосан" с "изнудващата програма" WannaCry.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама