Управителят на ВиК очаква подкрепа за новата цена на водата

14:51, 22 май 17 25 471 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Допълнителната точка гласува днес Икономическа комисия, в която става дума за това, че Община Шумен прехвърля активи на ВиК за експлоатация и стопанисване.

На среща, инициирана от кметът Любомир Христов след това с членовете на Икономическа комисия, както и със зам.-кметовете Боян Иванов и Росица Антонова, беше обсъдено финансовото състояние на ВиК дружеството.

Снимка:Тopnovini.bg

„ Поканих всички хора тук, за да обсъдим проблема с водата. Много често ме срещат граждани на Шумен, които ме питат защо са вложени толкова средства по ИСПА , ИСПА 2, а в същото време продължаваме да нямаме редовно вода, да има доста аварии.

Затова инициирах тази среща, да обясните какво е направено, какво предстои да се прави и защо са такива резултатите.

Искам да подчертая пред всички, че ВиК е държавно предприятие, не е общинско. Общината притежава само процент от дружеството.

Искам да въведем ред на това, което става. Стават аварии и там където са копали,  обектите продължават да стоят неасфалтирани. Обяснете ни съвсем по човешки и да затворим тази страница, във връзка със състоянието на ВиК“, каза кметът Христов.

Управителят на ВиК Шумен инж. Красимир Марков обясни, че очаква подкрепа от Общината във връзка с предложения от дружеството бизнес план. В него е заложено увеличение на водата с 23 процента.

„Останах с убеждение, че хората мислят, че ВиК Шумен е Община Шумен или град Шумен. Когато коментираме периметри с Асоциацията, трябва да се има предвид, че това касае цялата област.

120 км е вътрешната водопроводна мрежа , които са подменени 60 км по ИСПА, което означава, че половината от цялата мрежа е подменена. Основните ни загуби са по големите помпени станции. Водопотреблението намалява, но в същото време има и спад на населението. Непрекъснато отстраняваме аварии. Фрапиращи са случаите в малките населени места, където водопроводната мрежа изобщо не е подменяна, обясни инж. Марков.

Той обясни още, че предложеното от дружеството увеличение на водата остава.

 

Снимка:Тopnovini.bg

„Нямам представа  КЕВР ще насрочи общественото обсъждане за разглеждане на нашия бизнес план“, обясни Красимир Марков. Той припомни, че се планира водата за селата в областта да стане 2,56 лв., а за градовете, където водата се пречиства - 3,25 лв. с ДДС.

Несъбраните задължения към ВиК до момента са 3 млн.лева, а през 2016 дружеството е отчело 1,2 млн. лева загуби.

„ Финансовите загуби са акумулирани от години назад. В тия години балансирането на приходи и разходи е било нарушено. Изготвяйки този бизнес план за период 2017-2021 година, се определя  и новата цена на водата въз основа на разходите, които предстои  да се направят. Задълженията, които имаме към момента са за ток, такси към Министерство на околната среда и горите и доставка на необработена вода от Напоителни системи“, поясни инж. Марков.

Предстои да се гледа бизнес планът , което ще стане на извънредно общо събрание на ВиК Асоциацията за област Шумен първо, насрочено за 30 юни. На него 10-те общини в областта, както и държавата, която е с най-много дялове във ВиК дружеството, трябва да кажат дали го подкрепят или не. При първото разглеждане на бизнес плана на ВиК община Шумен, която е втори по големина акционер в дружеството след държавата, бе против увеличението.  Последната дума за цената на водата има КЕВР.

Инж. Красимир Марков поясни на срещата, че новата цена на водата се дължи не само задълженията, а и от определянето на и на инвестиционни разходи, които ежегодно са  700 хил.лв.

“Новата цена на водата обаче няма да покрие разходите на дружеството, така че ние търсим и вътрешни резерви, като реорганизация на работа. Подобряване събираемостта. Чакаме анализ от външна фирма, която да установи, къде са ни най-големите вземания“, каза още инж. Марков.  Марков добави, че се планира оптимизация на работещите в дружеството, както и по-голяма събираемост на задълженията, като в момента са около 87%, което и средното ниво за страната.

Снимка:Тopnovini.bg

Съществува ли опасност дружеството да фалира и какво следва после, попита общинският съветник Иван Ламбов. Инж. Марков обясни, че няма представа как фалира едно ВиК дружество от юридическа гледна точка и че много други дружества работят с отрицателен баланс.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама