Медведев: Преговаряме с България за „Турски поток“

20:05, 22 май 17 / Свят 25 373 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Русия води преговори с България и други държави от Европа, за да се определи точката, където ще влиза второто трасе на „Турски поток“.

Това заяви пред журналисти в Истанбул руският премиер Дмитрий Медведев. Той добави, че решаваш фактор в развитието на проекта е икономиката , а не политиката. Медведев участва в юбилейната 25-та среща на Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество. България е представена на форума от вицепрезидента Илияна Йотова.

Руският премиер напомни, че планираното второ трасе на „Турски поток“ предвижда снабдяването с газ на европейските държави. “Сега ние в рамките на преговорите, които се водят с редица европейски държави, определяме къде е най-добре да бъде точката на входа в Европа“, изтъкна Дмитрий Медведев. По думите му „има различни предложения, преговори се провеждат в редица европейски държави, това е и Гърция, и България, така че (по-нататъшното) развитие може да бъде разнопосочно".

„При вземането на решение по този въпрос трябва да бъдат анализирани преди всичко икономическите фактори, защото газопроводът не е политически проект, той е изцяло икономически проект“, добави още Дмитрий Медведев. След като бъде определена точката на влизане на тръбопровода в Европа, „ще може да се включат и възможностите на други европейски държави“, каза още премиерът.

Той отново подчерта, че в крайна сметка „реализирането на тези планове на територията на европейския континент, в страните от Европейския съюз зависи от решенията, които ще бъдат взети от европейските държави. Ние не желаем никому да се натрапваме, ние изхождаме от съображението, че това е интересен и взаимноизгоден проект и по него трябва да се вземат необходимите решения“, отбеляза руският премиер. По думите му „въз основа на тези фактори продължават консултациите кои държави може да вземат участие в реализацията на доставките в рамките на второто трасе на газопровода „Турски поток“.

Медведев окачестви като „хубаво събитие“ началото по строителството на първото трасе. „На нас ни е ясно, че, "Турският поток" не е възникнал случайно, а се оказа, от една страна, реализация на приети преди това идеи, на подготвени преди проекти, а от друга страна, това по същество е последица от отказа на Европейския съюз от реализацията на “Южен поток". "Според нас това не беше икономическо решение, което нанесе щети преди всичко на самите европейски държави, но този проект е закрит и сега ние се занимаваме с „Турски поток“, чието реализиране вече започна, включително с полагане на подводната част на тръбопровода. Като цяло предвижда се да се положат две трасета на газопровода, едното ще е изцяло ориентирано към турския пазар, а второто е предназначено именно за снабдяването на европейските държави“, поясни Дмитрий Медведев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама