4-ри вековен дъб в Тервел e номиниран за конкурса „Дърво с корен”

07:00, 04 юни 17 25 701 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Старият дъб в центъра на Тервел е номиниран за конкурса „Дърво с корен” на фондация „Екообщност”. Дървото е на 400 години.

От СУ "Й. Йовков" посочват, че на територията на община Тервел растат 5 вековни дървета, които са обявени за защитени. Старият дъб е вековното дърво, чийто величествен силует е един от символите на общината и на града. Расте в центъра на град Тервел, насред площада.

Преди столетия мястото на днешния градски площад е представлявало дъбова гора. Разказва се, че това дърво е единственото запазено от гората при заселването и строежа на сградите и пешеходните зони.
През малкото българско селище са преминали много завоеватели и вражески армии, които са го плячкосвали и избивали местното население. Стволът на Дъба вероятно е пълен с куршуми, които той от векове болезнено издържа. Нападан от иманяри, подлаган на нехайно отношение от властите, устоявал на човешкото изкушение да бъде използван за битови нужди, той сякаш е закрилян от съдбата. Устоял е, за да ни радва и днес със своето величие, символ на здраве и дълголетие.
Старият дъб е единственият свидетел на героичната битка от новата история на Тервел, състояла се на 2 септември 1916 г. под командването на генерал Иван Колев. Славната Първа конна дивизия освобождава първо града и добруджанските села около него от румънската окупация.


Самородният поет и народен певец дядо Радичко Куманов от с. Войниково пръв през 50-те години на ХХ в. съчини и запя песен за Старият дъб.
„Днес едва ли бихме могли да си представи града ни без Старият дъб. Със силата, дълголетието и достойнството, което излъчва, той е давал и дава упование и надежда на много поколения, които са се вдъхновявали от неговата издържливост. Дъбът все повече се обвива с ореола на славата и легендите и се превръща в икона за всеки дом в града”, посочват от СУ „Йордан Йовков”, което е направило номинацията.


Предложенията ще бъдат разгледани от независимо жури, което ще излъчи 10 финалиста в основната категория „Дърво с корен 2017” и 3-ма финалиста в категория „Вековните дървета говорят”. Те ще участват в онлайн гласуване на интернет страницата на Фондация „ЕкоОбщност“.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама