Джоузеф Мускат печели парламентарните избори в Малта

14:11, 04 юни 17 / Свят 25 536 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Премиерът Джоузеф Мускат запазва властта си, сочат предварителните резултати от предсрочните парламентарни избори в Малта, цитирани от АФП. Това съобщиха от щаба на оглавяваната от него Лейбъристка партия на фона на корупционния скандал, почернил мандата му.

„Ясно е, че хората са избрали да запазят курса", каза 43-годишният политик след обявяването на предварителните резултати.

Победата означава, че няма да има сериозни смущения в дейността на Европейския съюз, чието ротационно председателство е в Малта до края на месеца.

Предсрочните парламентарни избори се проведоха вчера, на фона на обвинения в корупция, опустошили правителството на Джоузеф Мускат. Прочуванията на общественото мнение сочиха, че Лейбъристката партия на Малта (LP) ще победи с намалено мнозинство.

Съпругата на Джоузеф Мускат – Мишел бе обвинена, че е таен собственик на тайна панамска фирма, използвана за съмнителни банкови плащания от управляващото семейство на Азербайджан.

Началникът на кабинета на премиера и министърът на държавната администрация отделно признаха, че имат свои собствени, преди това недекларирани компании, регистрирани в Панама, след като бяха изложени на масивно изтичане на информация от юридическата фирма "Мосак Фонсека", базирана в Централна Америка. Мускат попадна под огъня, тъй като не реагира адекватно на така наречените „панамски досиета“.

Оттогава обвиненията, отправяни срещу неговия вътрешен кръг, се разшириха със съмнения за спорна инвестиционна схема за гражданство и сделка за доставка на газ с Китай, както и лицензиране на банки.

Малко преди изборите, премиерът поиска магистратите да преразгледат обвиненията срещу жена му и се закле, че ще се откаже незабавно, ако някой може да докаже, че тя е действала незаконно.

"Би било най-лесното нещо в света да избегна бурята на управлението, докато чакам разследването на магистратите да изчисти името ми. Въпреки това през тези няколко месеца икономиката ни бе лошо засегната и работните места щяха да бъдат загубени", каза той в защита на решението си да се кандидатира за изборите. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама