Русе се включи в "Сабите на воеводите"

14:42, 04 юни 17 / Култура 25 502 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Два експоната от фонда на Регионален исторически музей – Русе са показани в Музей „Възраждане и учредително събрание“ във Велико Търново. Те са част от новооткритата изложба „Сабите на воеводите“. Това са оръжията на Стефан Караджа и на Георги С. Раковски, съобщиха от русенския културен институт.

Револверната сабя на Стефан Караджа постъпва в русенския музей през 1988 г. и е предоставена от собственика й – жител на Силистра. Произведена е в Белгия от фирмата „Хенри Гусенс и синове“. Револверът е тип „Лефоше“. На оръжието има фабричен номер 346.  Сабя със следващ пореден номер се съхранява в музея във Варна и е била притежание на Хаджи Димитър.

Снимка: РИМ-Русе

Другият експонат, показан във Велико Търново, е оръжието на Георги С. Раковски. Сабята е във фонда на русенския музей от 1967 г. На нея има гравиран със злато надпис на два реда „Сава С. Раковски  1 май 1854 год.“. Дължината й е 96,5 см., а дръжката липсва. Оръжието е намерено в стара къща в с. Ново село, Русенско.

Снимка: РИМ-Русе

Изложбата “Сабите на воеводите“ на Регионален исторически музей – Велико Търново представя 44 хладни оръжия от фондовете на 18 музея.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама