Пушенето в офиса или как цигарите пречат на кариерата

14:43, 04 юни 17 / Любопитно 25 798 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Да пушиш или да не пушиш на работа? Дали да признаем за вредния си навик по време на интервю за работа? Адвокати и експерти отговарят на въпроса, дали пушенето вреди на кариерата. Предаде БГНЕС.

“Аз пуша“, флегматично съобщи адвокатът Петер Грол с глас, напомнящ този на Джеймс Бонд, след като предварително се разбрахме за интервю. Преди това той вече бе успял да очарова моя колега по телефона. Петер Грол е заклет пушач. Той знае, че пушенето е вредно за здравето. А дали то вреди и на кариерата?

Да лъжеш е разрешено

“Дали човек пуши или не, това си е негова работа. Работодателят може да ви попита за това, но вие не сте задължен да сте искрен в отговора си. Този навик няма никакво отношение към вашата работа“, убеден е Петер Грол, основател на адвокатска кантора във Франкфурт на Майн. Но той не препоръчва на заклетите пушачи, които са скрили този факт, да се мотаят в офиса с цигара в ръка, докато са на изпитателен срок.

Харалд Швамборн, експерт в областта на трудовото право от Хамбург, е на същото мнение. „Работодателят пита кандидатката за работа дали не е бременна, а тя отказва да отговори“, прави следната аналогия той пред ДВ. „Естествено, че той ще се усъмни, че кандидатката крие нещо и ще предпочете друг“. В подобни ситуации може да лъжем без да се страхуваме за последиците, смята експертът.

Освен това, в Германия се смята за недопустимо по време на събеседване да се задават въпроси на кандидата за здравословното му състояние или за бременност. Излиза, че можеш да скриеш вредния навик, докато се устройваш на работа, за да получиш така желаното място.

Експертите заявяват, че работодателите нямат право да ви откажат назначение само заради пушенето. Но не е изключено вашият бъдещ шеф да е яростен противник на това „явление“ в офиса. Научавайки, че вие пушите, той може да откаже да ви вземе и да предпочете друг за вакантното място. „И в тази ситуация вие нищо не можете да промените“, заяви Юлия Зохар, адвокат от Манхайм. Едва ли работодателят ще си признае, че пушенето е било решаващият фактор.

Цигарите не са лекарство

Пушенето си е ваш личен проблем, но то се превръща в обществен в момента, когато вие пожелаете да получите доза никотин на работа. Проблемът е в това, че в повечето германски фирми пушенето е забранено. Работодателят не само има правото да окачи табелка с надпис "no smoking", но той също така трябва да спазва закона, който го задължава да пази здравето на служителите си непушачи, предпазвайки ги от дима. А грижата пушачите да имат специални места за целта не е сред неговите задължения.

Впрочем, пушенето доста често става повод за спорове и конфликти в колектива. Никой не може да го забрани по време на обедната почивка, но „паузите за по една цигара“, не са предвидени в трудовите кодекси. „Нито един лекар няма да ви предпише пушене по обед. Цигарите не са лекарство“, отбелязва с лека ирония експертът по трудово право Харалд Швамборн.

Пушенето на раздора

Колегите, които отскачат за по цигара, често дразнят останалите. В някои германски компании те дори са принудени да фиксират своите излизания за пушене. Тези паузи след това се изваждат от общото работно време.

Петер Грол смята, че упреците по адрес на пушачите не винаги са уместни. „Когато служителят пуши е лесно да се определи колко време той не е на работното си място. Ако непушач просто си седи на бюрото и зяпа тавана, никой няма да обърне внимание на това. А в този момент служителят непушач нанася повече вреди, отколкото неговият колега пушач“, категоричен е Петер Грол.

Тежки времена за пушачите

Съдебните дела във връзка с пушене са рядкост в Германия. Въпреки че недоволни има винаги, в Германия не съществуват два непримирими лагери на пушачите и на техните противници. „Работодателят винаги има правото да забрани пушенето на работното място. Пушачите нямат друг избор, освен да се примирят, защото законът е на страната на работодателя. Нещо повече със сигурност може да се прогнозира, че ще настъпят още по-тежки времена за пушачите“, заяви експертът Харалд Швамборн.

Заклетият пушач адвокат Петер Грол се е решил на кардинални мерки. В своята адвокатска кантора той е забранил пушенето. „Не мога да допусна, че заради него може да страда моята делова репутация“, отсича той. А дали си струва да се забрани на служителите в офиса да пушат, на този въпрос все още не е даден категоричен отговор... 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама